Ogórek sałatkowy

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 duży ogórek szklarniowy

2 łyżki kukurydzy z puszki

2 suszone pomidory w oleju

Sos:

1/8 łyżeczki siekanej natki pietruszki

1/8 łyżeczki posiekanego szczypiorku

¼ ząbka czosnku

½ szalotki

1/8 łyżeczki musztardy

1/10 łyżeczki cukru

1 łyżeczka oliwy z oliwek

½ łyżeczki jabłkowego octu winnego

¼ łyżeczki SmakoMyku (lub soli)

¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu

Składniki sosu włożyć do blendera i zmiksować.

Ogórka umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ drobno posiekać i zmieszać z kukurydzą oraz sosem. Mieszanką wypełnić połówki ogórka.

Suszonego pomidora osączyć z oleju, pokroić w paski i ułożyć na ogórku.

Smacznego!

file1258378090