Zapiekanka z makaronem

28 marca 2011, dodał: slodka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– makaron rurki 400g

– kiełbasa podwawelska

– warzywa na patelnię chińskie

– karnówka z 2-3 kotlety

– boczek

– cebula, zielone oliwki z paprykową pastą

– bazylia, zioła prowansalskie, czosnek

– sos do makaronu pieczarkowy z Łowicza

– 2-3jajka

– ser żółty

Wykonanie:

Makaron gotujemy na ól twardo i przelewamy zimną wodą na sitku. Smażymy boczek i odkładamy na takerz. Na tłuszczu smażymy cebulkę a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pousmażeniu na tej samej patelni smażymy karkówkę doprawiając ją ziołami. Następnie smażymy warzywa na patelnię i jak już będą gotowe dodajemy wszystkie do tej pory usmażone produkty.

Naczynie żaroodpone smarujemy delikatnie masłem. Układamy na przemian makaron na nim mieszanke z patelni następnie kilka łyżek sosu ze słoika i na to ścieramy żółty ser, tą czynnośc wykonujemy aż naczynie się nam zapełni. Na samą górę dajemy plastry zółtego sera lub startego na grubych oczkach tarki. Na koniec mieszamy resztę sosu z jajkami i zalewamy całośc tak, aby dotarła do wnętrza zapiekanki.

Możemy też ten sos z jajkami dodawać po trochu na każdą warstwę zapiekanki.

Wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 C na 20-25minut.

Smacznego

file1301324232



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz