Fasolka szparagowa Bunią inspirowana

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg fasolki (płaskiej) szparagowej

3 duże ząbki czosnku

3 łyżki oleju ryżowego

3 łyżki łuskanego słonecznika

Do sporządzenia mieszanki przypraw:

1/10 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/10 łyżeczki suszonego majeranku

1/10 łyżeczki kminku (może być mielony)

1/10 łyżeczki kolendry

1/10 łyżeczki białej gorczycy

1/10 łyżeczki granulowanego czosnku

1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1/10 łyżeczki cukru

1/10 łyżeczki prażonej cebulki

1/10 łyżeczki bazylii

1/10 łyżeczki oregano

1/10 łyżeczki cząbru

1/10 łyżeczki tymianku

1/10 łyżeczki rozmarynu

1/10 łyżeczki szałwii

1 kulka ziela angielskiego

Fasolkę gotujemy na parze „al. dente”.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy słonecznik. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego fasolę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz mieszankę przypraw i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy posypaną prażonym słonecznikiem.

Smacznego!

file1258377347