Zapiekanka ziemniaczana, wersja mocno zrymowana:)

28 marca 2011, dodał: Wołoch
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Kilogram ziemniaków młodych
  • Tłuszcz do smarowania formy
  • Strąk czerwonej papryki oraz strąk zielonej
  • W ilości 400 gram mięso mielone
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 20 gram masła świeżego, miękkiego
  • 200 gram śmietany, najlepiej trzydziestki
  • I czosnku polskiego ze cztery ząbeczki
  • Przyprawy do ziemniaków łyżeczki cztery
  • 20 deko startego sera
  • Bułki tartej łyżki dwie
  • I 6 jajek, to się wie
  • Oraz parę łyżek oleju
  • Nam się przyda przy smażeniu

Ziemniaki wyszorować i w mundurkach ugotować. Cztery jaja włożyć w garnek, ugotować je na twardo. Obrać jaja, kartofelki i pokroić je w plasterki. Paprykę pokroić w paski, czosnek przepuścić przez praskę. Mięso przyprawą doprawić, z czosnkiem, papryką przesmażyć.

Żaroodporną brytfannę natłuścić masłem starannie. Układać kolejno: ziemniaki, jajka i mięso. Uwaga moja jest taka, by przyprawą posypać plasterki ziemniaka. I jeszcze szczegół taki – na górze maja być ziemniaki.

Śmietanę zmieszać z dwoma jajkami i wylać na wierzch tej zapiekanki. Bułką tartą posypać i myk – do piekarnika. 200 stopni przez godzinę, ale zapach wcześniej zwabi rodzinę. 10 minut przed końcem pieczenia należy dodać startego sera.

Uwaga, uwaga, przepis jest prawdziwy, choć sposób zapisu nieco żartobliwy.:)