Sola w sosie greckim
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 cebula
150g filet z soli
1 seler
0,5 pora
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- zamrożoną włoszczyznę wsypać na patelnię z przysmażoną na tłuszczu cebulą i porem, dusić pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości
- dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze ok. 5 minut,
- doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać odrobinę sproszkowanej papryki czerwonej, łyżeczkę musztardy i zagotować,
- rybę posypać solą i pieprzem, usmażyć na oleju
- selera pokroić w cienkie paski i usmażyć na oleju w temp, 180 stopni
- usmażoną rybę ułożyć na talerzy do połowy zalać sosem z boku, nałożyć chrust z selera i przystroić cytryną
źródlo: www.poltino.pl