Zapiekanka z ziemniaków z kiełbaską i cebulką
Serdecznie polecam moja ulubioną zapiekankę z ziemniaków, niezwykle prostą w wykonaniu a jakże smaczną. Nie jest to żadne odkrycie, zwykłe danie ale godne polecenia.
Składniki:
6 dużych ziemniaków
1/2 kg wiejskiej kiełbaski
3 cebule
vegeta, pieprz, kminek, przyprawa do ziemniaków
tłuszcz do wysamrowania naczynia
3/4 szklanki wody
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dzięki czemu nie musimy ich obgotowywać, połowę ziemniaków wkładamy na dno żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Ziemniaki posypujemy vegeta,pieprzem, przyprawa do ziemniaków oraz kminkiem. Kolejna warstwę stanowi pokrojona w plasterki kiełbasa oraz cebulka w kostkę. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki, które również traktujemy wszystkimi przyprawami. Całość podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. godziny aż ziemniaki zmiękną, co należy sprawdzić w trakcie pieczenia.
Fajnie smakuje podane jako dodatek do białego barszczu ale również jako samodzielne danie.
Smacznego :)