Krokiety ziemniaczane

19 marca 2011,
dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3 łyzki masła
sól
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, odcedzić, obrać i ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć.
Dodać mąkę, sól, jajko, wymieszać. Żółtka roztrzepać z roztopionym masłem i dodać do ciasta. Ciasto lekko wyrobić ręką. Jesli będzie się trochę kleiło, oprószyć mąką. Podzielić na pięć części, z każdej uformowac wałek dowolnej grubości i kroić w romby, z których można uformować kulki lub wałeczki.
Smażyć w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor.
Krokietom można nadać smak:
– grzybowy – do ciasta dodać 2 łyżki posiekanych pieczarek i 1 łyżkę natki pietruszki
– pomidorowy – do ciasta dodać 5 dag posiekanej szynki i 1 łyżkę przecieru pomidorowego
śledziowy- do ciasta dodać 1 posiekany filet śledziowy oraz 1 łyżkę szczypiorku
migdałowy-  uformowane krokiety obtoczyć w migdałach pokrojonych w płatki
serowy- do ciasta dodać 2 łyżki startego ostrego żółtego sera; krokiety obtoczyć w roztrzepanym białku i bułce tartej.
Ciasto na krokiety nie może długo leżeć przed usmażeniem, gdyż robi się rzadkie i kleiste.
Jest to przepis na 5-6 porcji.



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....