Ziemniaczane kotleciki

17 marca 2011, dodał: basia87
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia),

– 2 jajka,

– 1 szklanka mąki,

– cebuszki  (zielone cebulki)

– 2 ząbki czosnku,

– przyprawy (pieprz, sól, vegeta),

– bułka tarta,

– olej.

Przygotowanie:

Świeżo ugotowane ziemniaki dobrze utłuc, jeśli są z poprzedniego dnia – zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać mąkę (jeżeli szklanka to za mało dodać więcej) oraz drobno posiekane cebuszki, przyprawić do smaku. Można dodać pokrojone w kosteczkę wędlinę oraz pieczarki z cebulką podsmażane na patelni :-) Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i wyrabiamy gładką masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przepis na porcję 10 sztuk. Potrawa bardzo dobrze smakuje z kapustą kiszoną. Życzę smacznego! :-)

file1300365367