Krupniczek z kalafiorem romanesco
Pożywna i nieco inna niż zwykle
składniki:
* kalafior romanesco,
* ziemniaki,
* marchewka,
* por,
* seler,
* pietruszka,
* kasza jęczmienna drobna
* masło,
* koperek,
* do smaku: sól, pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy
sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyłam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygi pokroiłam w kostkę. Obrałam marchewkę, po kawałku korzenia pietruszki i selera oraz kawałek pora. Pora i resztę warzyw posiekałam. 6 łyżek drobniutkiej kaszy wypłukałam, zalałam wodą i gotowałam kilka minut razem z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.