Wątróbka z warzywami
smaczna, pożywna potrawa – dużo warzyw i zdrowa wątróbka
składniki:
- 30 dkg wątróbki drobiowej,
- 1 nieduży brokuł albo 1/2 większego,
- 1 mała cukinia,
- po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej,
- 1 kawałek pora, ok. 10 cm,
- 1 garść posiekanego grubego szczypioru,
- do smaku: odrobina cukru, sól, pieprz biały mielony,
- 2 łyżeczki oliwy
sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części – środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, wymoczyć kilka razy zmieniając wodę aż woda będzie przeźroczysta; pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie! – z obu stron – przełożyć na talerzyk (nie może być krwista). Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.