Krwawe ośmiorniczki czyli wariacja na temat parówek (przyp.red)

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Szybkie i smaczne danie na śniadanie lub kolację – bardzo proste i w przygotowaniu

składniki:

  • 6 cienkich parówek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • do smaku: sól, szczypta cukru
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju

sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek, każdą przeciąć na cztery krótsze kawałki. Każdy kawałeczek naciąć na końcach na krzyż. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić parówki, obsmażyć przez 2-3 min. aż końce się rozchylą. Następnie dodać cebulkę, posolić odrobinę i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać koncentrat i ketchup, doprawić szczyptą cukru. Można dodać ew. ulubione zioła. Podawać posypane szczypiorkiem.

file1300199027