Krwawe ośmiorniczki czyli wariacja na temat parówek (przyp.red)
Artykuł zewnętrzny
Szybkie i smaczne danie na śniadanie lub kolację – bardzo proste i w przygotowaniu
składniki:
- 6 cienkich parówek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- do smaku: sól, szczypta cukru
- szczypiorek
- 1 łyżka oleju
sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek, każdą przeciąć na cztery krótsze kawałki. Każdy kawałeczek naciąć na końcach na krzyż. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić parówki, obsmażyć przez 2-3 min. aż końce się rozchylą. Następnie dodać cebulkę, posolić odrobinę i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać koncentrat i ketchup, doprawić szczyptą cukru. Można dodać ew. ulubione zioła. Podawać posypane szczypiorkiem.