Schab z grzybkami
Artykuł zewnętrzny
składniki
- schab bez kości – 5 niewielkich plastrów,
- pieczarki – 8 małych sztuk (lub więcej),
- cebula – 1 średniej wielkości,
- kostka bulionowa grzybowa – 1 sztuka,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- mąka pszenna – 1 łyżka,
- olej – kilka łyżek.
wykonanie:
Cebule umyć, osuszyć i pokroić w piórka. Pieczarki obrać i pokroić na polówki. Schab umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przyprawić sola i pieprzem ziołowym z obu stron i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć lekko z obu stron i przełożyć do rondla. Zalać mięso gorącą woda, dodać kostkę grzybowa, pieprz naturalny i 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 45 minut na wolnym ogniu, po czym dodać cebule i pieczarki. Gotować przez kolejne 15 minut, zdjąć z ognia, wymieszać z mąką rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody, ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.