Pietruszka istnieje w ludzkim jadłospisie już ponad 2000 lat. Mimo tego, mało kto traktuje ją, jako coś więcej niż ładny dodatek do dań. Niemniej pietruszka to warzywo o fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
Oto powody, dla których już od dzisiaj warto przestać traktować pietruszkę, jako efektowne przybranie i zdecydować się na budowanie wokół niej swoich posiłków:
- Moc witamin
Zaledwie 2 łyżki świeżej pietruszki dostarczą tobie sporej dawki wapnia, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A, K i C.
- Zdrowe kości
Na co dzień spożywamy zbyt mało witaminy K niezbędnej dla utrzymania zdrowych kości. Jej zawartość w chodźmy szczypcie pietruszki dostarcza naszemu organizmowi ponad 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę K.
- Zastrzyk antyoksydantów i wzrost odporności
Jedząc pietruszkę dostarczysz swemu ciału wiele wzmacniającej odporności witaminy C oraz beta karotenu chroniącego skórę przed przedwczesnym starzeniem się.
- Uśmierzenie bólu stawów
Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym, pietruszka może też być naturalnym środkiem łagodzącym ból stawów. Niezależnie od tego czy jest on związany z podeszłym wiekiem czy występuje w efekcie intensywnych ćwiczeń.
- Lepsze trawienie
Przygotuj herbatkę na bazie naparu z pietruszki by móc cieszyć się efektami lepszego trawienia spożywanych pokarmów.
- Zasobność w żelazo
Pietruszka to doskonałe źródło żelaza, tak ważnego dla osób cierpiących na anemię. Filiżanka świeżo posiekanej pietruszki zawiera aż 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.
- Wspomaga walkę z nowotworami
Pietruszka jest zasobna w wiele substancji o działaniu przeciwrakowym, a zarazem wspiera działanie systemu immunologicznego.
Oto kilka pysznych i pożywnych przepisów z pietruszką w roli głównej:
PIETRUSZKOWE PESTO
Składniki:
– filiżanka łuskanych orzechów włoskich
– 2 filiżanki świeżo pokrojonych liści pietruszki
– ½ filiżanki startego parmezanu
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
– ½ łyżeczki soli
– ½ filiżanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wrzuć do blendera orzechy, pietruszkę, sól, parmezan i czosnek. Miksuj przez chwilę, po czym zdrap ewentualne większe pozostałości składników ze ścianek pojemnika i ponownie włącz miksowanie. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodaj oliwę z oliwek i włącz blender jeszcze na 20-30 sekund by wszystko się połączyło
KOKTAJL Z PIETRUSZKI. JABŁKA, MARCHEWKI, CYTRYNY I AWOKADO
Składniki:
– 2 filiżanki zimnej wody
– 1 obrane i wyłuskane awokado
– ½ filiżanki świeżych liści pietruszki
– 1 obrane i pozbawione nasion jabłko
– 1 pokrojona marchewka
– sok z 1 cytryny
– 1 liść jarmużu
– kawałek obranego imbiru
– kilka kostek lodu (opcjonalnie)
– 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Po odpowiednim przygotowaniu wszystkich składników wrzuć je do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
zobacz również:
- Czosnek na wzmocnienie odporności?
- Rozgrzewający kociołek cygański
- Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe
- 5 domowych sposobów na grypę