7 powodów, dla których warto jeść więcej pietruszki

2 marca 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Pietruszka istnieje w ludzkim jadłospisie już ponad 2000 lat. Mimo tego, mało kto traktuje ją, jako coś więcej niż ładny dodatek do dań. Niemniej pietruszka to warzywo o fantastycznych właściwościach zdrowotnych.

Oto powody, dla których już od dzisiaj warto przestać traktować pietruszkę, jako efektowne przybranie i zdecydować się na budowanie wokół niej swoich posiłków:

  1. Moc witamin

Zaledwie 2 łyżki świeżej pietruszki dostarczą tobie sporej dawki wapnia, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A, K i C.

  1. Zdrowe kości

Na co dzień spożywamy zbyt mało witaminy K niezbędnej dla utrzymania zdrowych kości. Jej zawartość w chodźmy szczypcie pietruszki dostarcza naszemu organizmowi ponad 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

 

  1. Zastrzyk antyoksydantów i wzrost odporności

Jedząc pietruszkę dostarczysz swemu ciału wiele wzmacniającej odporności witaminy C oraz beta karotenu chroniącego skórę przed przedwczesnym starzeniem się.

  1. Uśmierzenie bólu stawów

Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym, pietruszka może też być naturalnym środkiem łagodzącym ból stawów. Niezależnie od tego czy jest on związany z podeszłym wiekiem czy występuje w efekcie intensywnych ćwiczeń.

  1. Lepsze trawienie

Przygotuj herbatkę na bazie naparu z pietruszki by móc cieszyć się efektami lepszego trawienia spożywanych pokarmów.

 

  1. Zasobność w żelazo

Pietruszka to doskonałe źródło żelaza, tak ważnego dla osób cierpiących na anemię. Filiżanka świeżo posiekanej pietruszki zawiera aż 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.

  1. Wspomaga walkę z nowotworami

Pietruszka jest zasobna w wiele substancji o działaniu przeciwrakowym, a zarazem wspiera działanie systemu immunologicznego.

 

Oto kilka pysznych i pożywnych przepisów z pietruszką w roli głównej:

 

PIETRUSZKOWE PESTO

 

Składniki:

– filiżanka łuskanych orzechów włoskich

– 2 filiżanki świeżo pokrojonych liści pietruszki

– ½ filiżanki startego parmezanu

– 3 drobno posiekane ząbki czosnku

– ½ łyżeczki soli

– ½ filiżanki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Wrzuć do blendera orzechy, pietruszkę, sól, parmezan i czosnek. Miksuj przez chwilę, po czym zdrap ewentualne większe pozostałości składników ze ścianek pojemnika i ponownie włącz miksowanie. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodaj oliwę z oliwek i włącz blender jeszcze na 20-30 sekund by wszystko się połączyło

 

KOKTAJL Z PIETRUSZKI. JABŁKA, MARCHEWKI, CYTRYNY I AWOKADO

 

Składniki:

– 2 filiżanki zimnej wody

– 1 obrane i wyłuskane awokado

– ½ filiżanki świeżych liści pietruszki

– 1 obrane i pozbawione nasion jabłko

– 1 pokrojona marchewka

– sok z 1 cytryny

– 1 liść jarmużu

– kawałek obranego imbiru

– kilka kostek lodu (opcjonalnie)

– 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Po odpowiednim przygotowaniu wszystkich składników wrzuć je do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

zobacz również:

  1. Czosnek na wzmocnienie odporności?
  2. Rozgrzewający kociołek cygański
  3. Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe
  4. 5 domowych sposobów na grypę