Grzyby suszone w cieście
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 4-5 cm, 3 szklanki mleka, 2 jajka, ½ szklanki bułki tartej, 4 łyżki mąki pszennej, natka pietruszki Prymat, olej do smażenia, sól Prymat
Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i pozostawić na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko posoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce, przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać w mące a następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano, podawać gorące przybrane natką pietruszki.
www.prymat.pl