6 pięknych i smacznych deserów na Dzień Kobiet
Dzisiaj zapraszamy na desery, które są nie tylko pyszne, ale i nie pochłaniają dużo czasu na przygotowanie. A wszystko po to, by oprócz gotowania i pieczenia, znaleźć jeszcze czas na chwilę przyjemności i wytchnienia w ten wyjątkowy dzień. Polecamy szybkie przepisy na desery idealne na Dzień Kobiet. Można przygotować je w pucharkach, szklankach, słoiczkach, miseczkach czy kubeczkach i zawsze prezentują się niezwykle elegancko.
Praliny z owocami w pucharku
Składniki:
Praliny
– 200 ml syropu glukozowego
– 100 g cukru pudru
– ½ szklanki posiekanych migdałów
Owoce
– 400 g borówek
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżki słodkiego wina
– ½ szklanki pokrojonych moreli
Inne
– 300 g mascarpone
– 100 ml kremowej śmietanki
– ¼ szklanki brązowego cukru
– 1 biszkopt
Przygotowanie:
Wlać glukozę i cukier do garnka, powoli podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, doprowadzając do wrzenia i gotować przez 5 lub 6 min., aż uzyska złoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać migdały i wylać na płaską blachę. Poczekać, aż ostygnie, zanim połamie się na kawałki. Do małego garnka włożyć jagody, cukier i wino. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu i gotować przez 5 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić. W misce delikatnie wymieszać mascarpone, śmietankę i cukier. Pokroić biszkopt na kwadraty i umieść na dnie pucharków. Nałożyć odrobinę mascarpone, jagód, moreli i położyć na wierzchu kawałek praliny.
Deser czekoladowy
Składniki:
– 1 duży naturalny jogurt gęsty
– 5 łyżek nutelli ze śliwek
– cukier puder do smaku
– 1 żółtko
– 100 gorzkiej czekolady 70%
– 1 szklanka śmietany 30%
Przygotowanie:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Zmiksować jogurt z cukrem, nutellą, żółtkiem, nadal miksując dodać stopioną czekoladę i przelać do pucharków. Śmietanę ubić i udekorować deser.
Deserek imbirowy
Składniki:
– 1 szklanka (240 ml) pełnego mleka
– 3/4 szklanki (180 ml) ciężkiej śmietany do ubijania
– 1/2 kciuka (15 g) imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
– 6 (110 g) dużych żółtek
– 1/4 szklanki (70 g) drobnego cukru i więcej do karmelizacji
– 1/8 łyżeczki soli
Topping:
– 1 szklanka jagód
– 1/2 szklanki jeżyn
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Zagotować wodę w czajniku, ogrzać kokilki. Do małego rondelka wlać mleko, śmietanę i imbir. Gotować na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Pozostawić na 15 min.. Usunąć imbir łyżką cedzakową i wyrzucić. Gotować miksturę ponownie, aż prawie się zagotuje. Wymieszać żółtka i cukier w średniej wielkości misce. Powoli wlać około 1/2 szklanki podgrzanej śmietany do żółtek i ubijać do całkowitego wymieszania. Dodać resztę śmietanki, cały czas ubijając, aż wszystko się całkowicie wymiesza. Przelać miksturę przez sitko, usunąć pianę. Wlać masę budyniową do kokilek. Włożyć blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Następnie wlać gorącą wodę do blachy do pieczenia, aż wypełni się do połowy wysokości kokilek. Piec, aż masa się zetnie, o. 25 do 30 min. Wyjąć kokilki z łaźni wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie zamknąć kokilki folią (lub przykryć słoiki pokrywkami) i przed podaniem przechowuj je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Roztopić cukier (karmelizacja) i polać deser. Dodać owoce.
Deser mango w kieliszku
Składniki:
– 1 szklanka śmietany do ubijania
– 1,5 szklanki przecieru z mango
– 1/2 szklanki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Ubić śmietanę. Dodać puree z mango. Ubijać razem przez 1 min. i dodać mleko skondensowane. Ubić ponownie. Wlać do szklanek lub kieliszków i wstawić do lodówki na 3 godz. Podawać schłodzone udekorowane świeżymi kawałkami mango.
Pucharek chia z owocami
Składniki:
– 1/2 szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego
– 2 łyżki stołowe nasion chia
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– świeże owoce, orzechy i nasiona
– cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dodać nasiona chia i mleko do miski lub słoika i wymieszać. Pozostawić na 10 min., a następnie ponownie zamieszać. Przykryć miskę lub słoik i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Przed podaniem wymieszać chia i dodać ulubione owoce, orzechy, nasiona i cynamon.
Deser jeżynowy
Składniki:
Syrop:
– 3 filiżanki świeżych jeżyn plus dodatkowe do dekoracji
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny
– ½ szklanki cukru pudru
Krem:
– 1 łyżeczka niesmakowej żelatyny
– 4 łyżeczki zimnej wody
– 1 ¼ szklanki śmietanki kremówki
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii
– 1 szklanka zwykłego greckiego jogurtu
– listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Połączyć jeżyny, sok z cytryny i cukier w średniej wielkości rondlu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 min. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połączyć żelatynę i wodę w małej misce i dobrze wymieszać. Umieścić miskę w kuchence mikrofalowej na 15 sekund. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W średniej wielkości, czystej misce ubić śmietankę, dodać mieszankę żelatyny, cukier puder i wanilię i ubijać ok. 2-3 min. Wymieszać jogurt z ubitą śmietaną. Ułożyć kompozycje w 6 przezroczystych miseczkach, słoikach lub szklankach.