6 kroków do odporności

28 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Nie jest nam dana raz na całe życie. Jeżeli nie będziemy stale wzmacniać odporności, może nas zawieść, gdy nadejdzie czas sezonowych infekcji. Trzeba więc zacząć działać póki czas. Nie będzie to wymagało od nas dużego wysiłku…

1) Rachunek sumienia

Najpierw odpowiedz na kilka pytań, aby zorientować się, w jakim stanie jest twoja odporność…
Często czujesz się zmęczona?
Masz problemy z zasypianiem?
Często się przeziębiasz?
Jadasz nieregularnie, a twoje posiłki są mało urozmaicone?
Nie uprawiasz żadnego sportu i mało się ruszasz?

Jeśli odpowiedziałaś twierdząco na większość z tych pytań, twoja odporność pewnie nie jest zbyt solidna…- Czas na kolejne kroki!

2) Seans w grocie solnej

Sól kuchenna szkodzi naszemu zdrowiu, więc zapomnij o niej, postaw natomiast na tę z mórz, która jest m.in. w jaskiniach i grotach solnych, a nawet w lampkach solnych na biurko. Jonizuje ona ujemnie powietrze, a to jest dla nas bardzo korzystne. Jeśli masz możliwość, wybierz się 2 razy w tygodniu na godzinny seans. Jeśli nie, kup lampkę solną, postaw ją tam, gdzie spędzasz dużo czasu i po prostu…włącz.

3) Wodne hartowanie organizmu

Rozpoczynaj każdy dzień od wzięcia naprzemiennego prysznica. Polewaj ciało najpierw ciepłą, a potem chłodną wodą.

4) Ruch na świeżym powietrzu

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Codzienna gimnastyka poranna nie wystarczy. Poświęć chociaż 40-60 minut co drugi dzień na intensywniejszy ruch, np. w siłowni czy w fitness klubie.

5) Używki do kosza

Jeśli nie umiesz się obyć bez wieczornego drinka, a porannej kawy nie wyobrażasz sobie bez papierosa – codziennie działasz na niekorzyść swojej odporności…Spróbuj więc ograniczyć używki. Mimo że nie jest to łatwe, naprawdę warto się zmobilizować…

6) Dieta pełna witamin

Chcąc wzmocnić odporność, jadaj 5 razy dziennie warzywa i owoce, pij co najmniej szklankę mlecznego napoju z dobrymi bakteriami, zużywaj do potraw chociaż 2 łyżki oleju roślinnego, co najmniej 2 razy w tygodniu jedz ryby, a białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym. Jeśli trudno ci sprostać tym wymaganiom – sięgnij po tran i probiotyki.