Każda z nas z pewnością marzy o zdrowych, pięknych i lśniących włosach. Taki efekt można osiągnąć tylko poprzez odpowiednią dietę. Jedzenie bogate w białka, witaminy oraz minerały jest tym czego potrzebują Twoje włosy. Co w takim razie jeść, aby pięknie wyglądać?
Czerwone mięso
Ludziom, którym brakuje żelaza cierpią na niedokrwistość. Przez to włosy stają się cienkie i słabe. Czerwone mięso ma w sobie sporą część żelaza oraz białka, które wzmacniają włosy. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jedzeniem tego rodzaju mięsa, ponieważ w nadmiarze może powodować problemy z sercem.
Kurczak
Kretyna, to białko, które w większości wypełnia włosy. Naturalne więc, że potrzebujemy dużej ilości, aby zachować mocne i zdrowe włosy.Wprowadź do swojej diety kurczaka w różnych postaciach, a z pewnością zauważysz różnicę.
Woda
Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda nie tylko wzmacnia naszą skórę, ale i włosy.Wilgoć utrzymuje dobrą kondycję, a dodatkowo woda eliminuje wszelkie toksyny, odpady chemiczne oraz wszystkie zanieczyszczenia z organizmu.
Migdały
Jedząc migdały sprawisz, że Twoje włosy zaczną rosnąć szybciej i gęściej,za sprawą zawartej w nich biotyny. Staraj się jeść garść migdałów przez miesiąc lub dwa,a od razu zauważysz różnicę.
Żelazo
Postaraj się zwiększyć spożycie żelaza poprzez wybieranie ciemnozielonych warzyw oraz pełnoziarnistych ziaren. Bez wystarczającej ilości żelaza w organizmie, włosy staną się głodne tlenu. Saraj się nie zapominać o dawce żelaza dla Twoich włosów, na pewno tego pragną i będą Ci wdzięczne.
zobacz również:
- Maseczki do włosów – domowe sposoby na suche włosy
- Dieta idealna dla włosów
- Jak zadbać o suche włosy? Najlepsze domowe maseczki!
- Naturalne sposoby na zmianę koloru włosów