4 zaskakujące fakty o kefirze, o których nie miałeś pojęcia!

26 lipca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Kefir – zna go chyba każdy. Jego lekki słodko-kwaśny smak ma miliony fanów na całym świecie. W polskich domach gości od dziesięcioleci. Chętnie pijemy go jako orzeźwiający napój, dodajemy do sosów, koktajli, a nawet zastępujemy nim śmietanę. Jednak czy słyszałeś, że w języku tureckim kefir oznacza: „czuj się dobrze”? A wiedziałeś, że kefir produkowany jest już od 3 000 lat? Jeżeli nie, to koniecznie musisz poznać 4 zaskakujące fakty na temat kefiru!

  1. Kefir produkowany jest od 3000 lat

Okazuje się, że przyjemność płynącą z picia kefiru zawdzięczamy góralom z Kaukazu. To właśnie oni prawie 3000 lat temu dokonali niezwykłego odkrycia. Przechowując mleko w specjalnych workach skórzanych czy glinianych naczyniach zaobserwowali, że po pewnym czasie nabiera ono całkiem innego smaku.

 Napój powstały ze sfermentowanego mleka szybko stał się prawdziwym przysmakiem górali. Odkryli oni, że na ściankach naczyń powstają grzybki kefirowe i to właśnie dzięki nim powstaje ten cudowny napój. Wyhodowane w ten sposób grzybki zaczęto dawać do świeżego mleka, co sprawiło, że napój znacznie szybciej fermentował i stał się bardziej wyrazisty w smaku.

  1. Kefir pomaga w walce z osteoporozą, niestrawnością i wieloma innymi dolegliwościami

Kefiry są cennym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Bakterie te mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i wspierają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Z tego powodu kefiry są polecane osobom zmagającym się z wrzodami, zespołem jelita drażliwego lub innymi dolegliwościami trawiennymi. Zaleca się spożywanie napojów fermentowanych zarówno w przebiegu choroby, jak i jako profilaktykę. Kefiry są także doskonałym źródłem wapnia. Dzięki temu wzmacniają nasze kości, zmniejszają ryzyko złamań i są w stanie przeciwdziałać osteoporozie.

  1. Istnieje kefir bez laktozy

Obecnie nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych.Dlatego producenci starają się dostarczać produkty mleczne pozbawione tego uczulającego składnika. Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika. W Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.

 

Kefir naturalny bez laktozy

Więcej informacji: www.bakoma.pl

  1. Kefir jest nie tylko przysmakiem, ale też świetnym kosmetykiem!

Kefir jest produktem mlecznym posiadającym kwaśny odczyn. Dzięki temu pomaga zwalczać bakterie i działa lekko złuszczająco. W pielęgnacji urody właściwości kefiru są cenione szczególnie w kuracjach przeznaczonych dla skóry tłustej. Regularne stosowanie maseczki kefirowej pozwala pozbyć się nadmiaru sebum i tym samym oczyścić skórę. Ponadto kefir działa na podrażnioną i poparzoną skórę niczym balsam! Większość z nas stosuje go, jako okład po poparzeniu słonecznym. Kefir pomaga schłodzić skórę i sprawia, że sparzone słońcem miejsce szybciej się goi. Jednak ten fermentowany napój działa także jak antidotum na ręce podrażnione po sprzątaniu.

Na tego typu problemy skórne najlepiej pomoże kąpiel wykonana z kefiru i naparu z rumianku. Jak ją wykonać? Wystarczy zanurzyć ręce w mieszance rumiankowo-kefirowej na kilkanaście minut, a następnie dokładnie opłukać i posmarować kremem.