Sałatka z twarożkiem wiejskim i bobem

23 lipca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 30 dag ugotowanego i obranego świeżego bobu
  • pęczek rukoli
  • 3 plastry wiejskiego twarogu (krajanka)
  • 1/2 średniej papryki czerwonej
  • 1/2 średniej papryki zielonej
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 3 łyżki stołowe oliwy Extra V.
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól, pieprz biały

PRZYGOTOWANIE:

Czyścimy i obieramy warzywa. Paprykę ścieramy na tarce do ogórków. Liście sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze cząstki. dodajemy bób. Plastry sera kroimy w średnią kosteczkę, dodajemy do sałatki razem z oliwkami. Mieszamy oliwę, miód , sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, dekorujemy kwiatami i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.