Sałatka z twarożkiem wiejskim i bobem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 30 dag ugotowanego i obranego świeżego bobu
- pęczek rukoli
- 3 plastry wiejskiego twarogu (krajanka)
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej papryki zielonej
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 3 łyżki stołowe oliwy Extra V.
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa miodu
- sól, pieprz biały
PRZYGOTOWANIE:
Czyścimy i obieramy warzywa. Paprykę ścieramy na tarce do ogórków. Liście sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze cząstki. dodajemy bób. Plastry sera kroimy w średnią kosteczkę, dodajemy do sałatki razem z oliwkami. Mieszamy oliwę, miód , sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, dekorujemy kwiatami i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.