Przedstawiamy 5 produktów z kategorii zdrowa żywność, które za równo zainteresują wegetarian i ludzi którzy chcą zdrowo się odżywiać, i uniknąć dolegliwości jelitowo-żołądkowych.
Zarodki pszenne
Zarodek to najcenniejsza część każdego ziarna. Zarodki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje przemianę materii, zapobiega nadwadze, cukrzycy oraz tworzeniu się kamieni
Dostarczają witamin z grupy B i witaminy E a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają składniki mineralne: magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Prażone zarodki pszenne stanowią wspaniały dodatek do twarożków, jogurtów, kefiru, koktajli, zup oraz wielu domowych wypieków.
Przepis na surówkę piękności: zmieszać po 1 łyżce stołowej zarodków pszennych, płatków owsianych, otrębów pszennych, siemienia lnianego, rodzynków, orzechów laskowych i włoskich, dodać 1 szklankę jogurtu naturalnego lub kefiru i odstawić na 15- 30min. Następnie dodać 1 utarte jabłko, banana lub pomarańczę i ewentualnie dosłodzić miodem.
Spożywać na śniadanie.
Mielone kotlety sojowe to produkt, który został stworzony specjalnie dla potrzeb tych wszystkich klientów, którzy cenią sobie wartości odżywcze i smakowe, wynikające ze spożywania produktów sojowych. Nie tylko dostarcza zalecanej dawki białka sojowego, ale jest smacznym i łatwym do przygotowania daniem, które z pewnością urozmaici przeważającą w naszym jadłospisie dietę mięsną. Mielone Kotlety Sojowe to doskonała propozycja bezmięsnego, bezcholesterolowego dania, zawierającego pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko sojowe.
skład: teksturowany koncentrat białka sojowego, bułka tarta, mąka ziemniaczana, jajko w proszku, warzywa suszone, przyprawy, substancja zagęszczająca
Czekoladowy budyń sojowy
Budyń sojowy jest pysznym deserem opartym na odżywczym mleczku sojowym. Budyń sojowy zawiera pełnowartościowe białko sojowe, które jest jedną z najlepiej przyswajalnych przez organizm ludzki protein w przyrodzie. Budyń sojowy dostarcza wielu ważnych dla zdrowia składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna sojowa.
Produkt sporządza się bez mleka, gdyż w skład budyniu sojowego wchodzi wartościowy napój sojowy.
Żurawina kandyzowana
Żurawina u nas jest obecnie zbyt mało doceniana. Większość spożywa jej owoce w postaci konfitury lub jako dodatek do mięs i serów. Ale warto sięgać po nią również ze względu na jej właściwości zdrowotne. Jest ona naturalnym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem dróg moczowych, może zapobiegać chorobie wrzodowej. Żurawina zawiera liczne związki antyoksydacyjne, jest źródłem witaminy C.
Algi morskie Spirulina
Sproszkowane algi morskie to najczystsze i najlepiej przyswajalne białko roślinne, niesłychanie bogate źródło składników odżywczych, również najbogatsze roślinne źródło ważnych dla życia witamin B, B1, B12 oraz A, D, E, K. Dla przykładu: 1g spiruliny odpowiada w przybliżeniu porcji 1kg różnych warzyw, zawartość w spirulinie karotenu jest 14 razy większa niż w marchwi, a zawartość żelaza 25 razy wyższa niż w szpinaku. Spirulina zawiera wszystkie podstawowe minerały, pierwiastki, sole mineralne i enzymy, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Spirulina jako produkt całkowicie naturalny pomaga walczyć z wieloma schorzeniami, np. z chorobą wieńcową, anemią, cukrzycą, schorzeniami wątroby, nadkwasotą, otyłością. Dawka dzienna to tylko 5g!!! Dodaje się do wybranej ciepłej lub zimnej potrawy, np. do sosów, jogurtów i zup.
Można wykonać z niej fantastyczną maseczkę: 1/3 torebki, 100 ml wody i sok z cytryny – cudownie wygładza i ujędrnia skórę. Opakowanie zawiera 25g.
więcej produktów na www.lifemenu.pl