Świąteczne przygotowania z marką LisnerBoże Narodzenie to taki moment w roku, kiedy przystajemy w biegu, aby delektować się każdą chwilą spędzaną z najbliższymi. Wprowadzeni w magiczny nastrój dokładamy starań, by zachwycić ich wyjątkowymi, uroczystymi potrawami. Komponując świąteczne menu pamiętajmy o produktach marki Lisner, dzięki którym na świątecznym stole królować będzie nie tylko tradycja, ale i pomysłowość.
Filety śledziowe – wiejskie, korsarskie, w sosie salsa lub śmietanowym, sałatka kanadyjska z wędzonym pstrągiem i pastella śródziemnomorska z suszonymi pomidorami to tylko niektóre z propozycji na urozmaicenie świątecznych potraw.Korsarskie filety śledziowe w oleju z chilli z dodatkiem cebulki i pomidorów należą do smacznych i wyrazistych potraw. Każdy smakosz i miłośnik ostrych przysmaków doceni je jako przystawkę lub dodatek do kolacji. To również ciekawy pomysł na urozmaicenie świątecznego menu.
Sałatka korsarska
Składniki:
Śledź po korsarsku, sałata roszponka, kiełki słonecznika, śliwki marynowane, melisa cytrynowa, grapefruit, zielony pieprz.
Dresing: oliwę ze śledzika wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą.
Sposób przygotowania: Umyć sałatę, kiełki i wysuszyć, wymieszać ze śledzikiem i śliwkami pokrojonymi w ćwiartki, grapefruit obrać i wyciąć kawałki bez błon. Wszystkie składniki wymieszać z dresingiemi udekorować liskami melisy cytrynowej.
Wiejskie filety śledziowe z cebulką w oleju to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki. Do filetów śledziowych, znajdujących się w zalewie olejowej dodano pietruszkę oraz drobno posiekaną cebulkę, która wyostrza smak potrawy. Idealnie sprawdzą się serwowane w charakterze przystawki lub podawane jako dodatek do wigilijnej kolacji.
Roladki ze śledzia Wiejskiego w pieczywie Tünbrod
Składniki:
Ser żółty, seler naciowy, awokado, ogórek świeży, sałata rukola, koperek, pieczywo, oliwki, kapary, pomidory suszone, majonez.
Sposób przygotowania: Awokado obrać i pokroić w plastry, ogórek świeży obrać i wydrążyć, pokroić w paski. Seler naciowy obrać i pokroić w paski, sałatę umyć. Ser żółty pokroić w plastry. Pieczywo smarujemy majonezem i układamy ser a na nim śledzie, sałatę, suszone pomidory i koper. Zawijamy i kroimy w paski.
Filety śledziowe w sosie salsa to połączenie najwyższej jakości filetów śledziowych z wyśmienitym, paprykowym sosem salsa. Przysmak o oryginalnym smaku i aromacie świetnie sprawdzi się zarówno w świątecznym jak i w karnawałowym okresie.
Sałatka śledziowa a’la Salsa
Składniki:
Filety śledziowe w sosie pomidorowym, sałata lodowa, świeża papryka, ser cheddar, tortilla.
Dresing: Sos pomidorowy ze śledzi wymieszać z kolendrą i doprawić tabasco
Sposób przygotowania: Lodową sałatę umyć i porwać w kawałki, świeżą kolorową paprykę pokroić w kostkę i wymieszać wszystkie składniki ze śledziami. Ser cheddar zetrzeć na grubych wiórkach, tortillę pokroić w cienkie paski o szerokości 0,5 cm i długości 2 cm, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 200 C do uzyskania jasno złotego koloru, ostudzić. 1/3 wymieszać z sałatką pozostałe 2/3 posypać na wierzch sałatki z serem cheddar
Filety śledziowe w sosie śmietanowym to idealna kompozycja tradycyjnego śledzia z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Starannie dobrane proporcje składników zapewniają wyśmienity smak, który dorównuje sekretom tradycyjnej domowej kuchni. Filety można podać jako wigilijną przystawkę lub wykorzystać do skomponowania potraw na bazie własnych przepisów.
Sałatka śledziowa z melonem i żurawiną
Składniki:
melon miodowy, suszona żurawina, orzechy włoski, seler naciowy, mleko.
Sposób przygotowania: melona obrać wydrążyć i pokroić w łódki, orzechy włoskie gotować w mleku 5 minut i odcedzić następnie schłodzić. Żurawinę pokroić w paski, seler naciowy obrać i pokroić w paski. Do sałatki dodać jogurt z selerem i orzechami, ułożyć na melonie i posypać żurawiną.
Sałatka kanadyjska z wędzonym pstrągiem z drobno pokrojonymi ziemniakami, selerem, marchwią i ogórkiem urozmaici codzienne menu. Przyprawiona pieprzem i pietruszką tworzy wyśmienite połączenie smakowe. Wyborna pozycja na świąteczny stół.
Sałatka z pstrągiem i prażoną cebulką
Składniki:
sałatka, marynowane papryczki jalapeno, suszone pomidory, szczypior, ogórek świeży, koperek, jogurt naturalny, prażona cebula.
Sposób przygotowania: Ogórek świeży przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. Marynowane jalapeno pokroić w plastry, suszone pomidory pokroić w paski, pokroić drobno szczypior i koperek. Wymieszać wszystkie składniki z jogurtem i sałatką i posypać prażoną cebulą.
Pastella śródziemnomorska z suszonymi pomidorami przywodzi na myśl specjały hiszpańskiej kuchni. Delikatny lecz charakterystyczny smak suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczywa. Świetna jako baza świątecznych i karnawałowych przekąsek.
Śródziemnomorskie koreczki
Składniki: Chleb żytni małe krążki, awokado, cytryna, jajko przepiórcze,
Sposób przygotowania: Na krążki chleba nałożyć Pastellę, kawałek wydrążonego awokado ułożyć na chlebie, udekorować ćwiartką jajka i udekorować szczypiorem i skropić sokiem z cytryny.
Producent: Uniq Lisner Spółka z o.o.ul. Strzeszyńska 38/42 60-479 Poznań
www.lisner.pl