Na stole tradycja i pomysłowość…

23 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Świąteczne przygotowania z marką LisnerBoże Narodzenie to taki moment w roku, kiedy przystajemy w biegu, aby delektować się każdą chwilą spędzaną z najbliższymi. Wprowadzeni w magiczny nastrój dokładamy starań, by zachwycić ich wyjątkowymi, uroczystymi potrawami. Komponując świąteczne menu pamiętajmy o produktach marki Lisner, dzięki którym na świątecznym stole królować będzie nie tylko tradycja, ale i pomysłowość.

Filety śledziowe – wiejskie, korsarskie, w sosie salsa lub śmietanowym, sałatka kanadyjska z wędzonym pstrągiem i pastella śródziemnomorska z suszonymi pomidorami to tylko niektóre z propozycji na urozmaicenie świątecznych potraw.Korsarskie filety śledziowe w oleju z chilli z dodatkiem cebulki i pomidorów należą do smacznych i wyrazistych potraw. Każdy smakosz i miłośnik ostrych przysmaków doceni je jako przystawkę lub dodatek do kolacji. To również ciekawy pomysł na urozmaicenie świątecznego menu.

Sałatka korsarska

śledź po korsarsku

Składniki:

Śledź po korsarsku, sałata roszponka, kiełki słonecznika, śliwki marynowane, melisa cytrynowa, grapefruit, zielony pieprz.

Dresing: oliwę ze śledzika wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą.

Sposób przygotowania: Umyć sałatę, kiełki i wysuszyć, wymieszać ze śledzikiem i śliwkami pokrojonymi w ćwiartki, grapefruit obrać i wyciąć kawałki bez błon. Wszystkie składniki wymieszać z dresingiemi udekorować liskami melisy cytrynowej.

Wiejskie filety śledziowe z cebulką w oleju to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki. Do filetów śledziowych, znajdujących się w zalewie olejowej dodano pietruszkę oraz drobno posiekaną cebulkę, która wyostrza smak potrawy. Idealnie sprawdzą się serwowane w charakterze przystawki lub podawane jako dodatek do wigilijnej kolacji.

Roladki ze śledzia Wiejskiego w pieczywie Tünbrod

roladki ze śledzim w pieczywie Tunbrod

Składniki:

Ser żółty, seler naciowy, awokado, ogórek świeży, sałata rukola, koperek, pieczywo, oliwki, kapary, pomidory suszone, majonez.

Sposób przygotowania: Awokado obrać i pokroić w plastry, ogórek świeży obrać i wydrążyć, pokroić w paski. Seler naciowy obrać i pokroić w paski, sałatę umyć. Ser żółty pokroić w plastry. Pieczywo smarujemy majonezem i układamy ser a na nim śledzie, sałatę, suszone pomidory i koper. Zawijamy i kroimy w paski.

Filety śledziowe w sosie salsa to połączenie najwyższej jakości filetów śledziowych z wyśmienitym, paprykowym sosem salsa. Przysmak o oryginalnym smaku i aromacie świetnie sprawdzi się  zarówno w świątecznym jak i w karnawałowym okresie.

Sałatka śledziowa a’la Salsa

sledzie w sosie salsa

Składniki:

Filety śledziowe w sosie pomidorowym, sałata lodowa, świeża papryka, ser cheddar, tortilla.

Dresing: Sos pomidorowy ze śledzi wymieszać z kolendrą i doprawić tabasco

Sposób przygotowania: Lodową sałatę umyć i porwać w kawałki, świeżą kolorową paprykę pokroić w kostkę i wymieszać wszystkie składniki ze śledziami. Ser cheddar zetrzeć na grubych wiórkach, tortillę pokroić w cienkie paski o szerokości 0,5 cm i długości 2 cm, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 200 C do uzyskania jasno złotego koloru, ostudzić. 1/3 wymieszać z sałatką pozostałe 2/3 posypać na wierzch sałatki z serem cheddar

Filety śledziowe w sosie śmietanowym to idealna kompozycja tradycyjnego śledzia z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Starannie dobrane proporcje składników zapewniają wyśmienity smak, który dorównuje sekretom tradycyjnej domowej kuchni. Filety można podać jako wigilijną przystawkę lub wykorzystać do skomponowania potraw na bazie własnych przepisów.

Sałatka śledziowa z melonem i żurawiną

filety w sosie śmietanowym z orzechami i żurawiną

Składniki:

melon miodowy, suszona żurawina, orzechy włoski, seler naciowy, mleko.

Sposób przygotowania: melona obrać wydrążyć i pokroić w łódki, orzechy włoskie gotować w mleku 5 minut i odcedzić następnie schłodzić. Żurawinę pokroić w paski, seler naciowy obrać i pokroić w paski. Do sałatki dodać jogurt z selerem i orzechami, ułożyć na melonie i posypać żurawiną.

Sałatka kanadyjska z wędzonym pstrągiem z drobno pokrojonymi ziemniakami, selerem, marchwią i ogórkiem urozmaici codzienne menu. Przyprawiona pieprzem i pietruszką tworzy wyśmienite połączenie smakowe. Wyborna pozycja na świąteczny stół.

Sałatka z pstrągiem  i prażoną cebulką

Składniki:

sałatka, marynowane papryczki jalapeno, suszone pomidory, szczypior, ogórek świeży, koperek, jogurt naturalny, prażona cebula.

Sposób przygotowania: Ogórek świeży przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. Marynowane jalapeno pokroić w plastry, suszone pomidory pokroić w paski, pokroić drobno szczypior i koperek. Wymieszać wszystkie składniki z jogurtem i sałatką i posypać prażoną cebulą.

Pastella śródziemnomorska z suszonymi pomidorami przywodzi na myśl specjały hiszpańskiej kuchni. Delikatny lecz charakterystyczny smak suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczywa. Świetna jako baza świątecznych i karnawałowych przekąsek.

Śródziemnomorskie koreczki

przystawka z pastelli śródziemnomorskiej

Składniki: Chleb żytni małe krążki, awokado, cytryna, jajko przepiórcze,

Sposób przygotowania: Na krążki chleba nałożyć Pastellę, kawałek wydrążonego awokado ułożyć na chlebie, udekorować ćwiartką jajka i udekorować szczypiorem i skropić sokiem z cytryny.

Producent: Uniq Lisner Spółka z o.o.ul. Strzeszyńska 38/42    60-479 Poznań

filety śledziowe smietana 300 copysalsa300 NEW copysałatka kanadyjska z wędzonym pstrągiem 150Susz_pomidory OKkorsarskie 650 copy

www.lisner.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...