11 zasad zrównoważonego rolnictwa w gospodarstwach dostawców warzyw do produktów Knorr

2 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Agrochemikalia i paliwa

Optymalizacja ilości używanych agrochemikaliów (nawozów i pestycydów) oraz paliw.

Gleby

Poprawa jakości gleby i jej zdolności do wspierania życia roślin i zwierząt (żyzność gleby) oraz zmniejszenie erozji gleb, mogącej prowadzić do utraty składników odżywczych.

Woda

Optymalizacja ilości wody zużywanej na potrzeby upraw poprzez instalację wodomierzy, właściwe nawadnianie i ochronę rzek oraz stawów przed zanieczyszczeniem nawozami i pestycydami.

Bioróżnorodność

Kontynuacja upraw roślinnych bez szkód dla krajobrazu naturalnego i dzikiej przyrody. Wprowadzanie korzystnych zmian tam gdzie to możliwe, na przykład poprzez zachęcanie rolników do właściwego zarządzania gospodarką wodną w ramach ich upraw oraz do współpracy z organizacjami pozarządowymi w działaniach mających na celu ochronę zagrożonych gatunków.

Odpady

Prawidłowa utylizacja odpadów, mająca na celu ochronę środowiska, pracowników i dzieci na terenie gospodarstw. Optymizacja gospodarki odpadami z uwzględnieniem kosztów jej gromadzenia i utylizacji.

Energia i gazy cieplarniane

Zdefiniowanie obszarów funkcjonowania gospodarstwa, w których możliwe jest zmniejszenie zużycia energii. Można to osiągnąć poprzez zastosowanie urządzeń optymalizujących zużycie energii, redukcję zużycia pestycydów i nawozów oraz zmniejszenie zużycia energii potrzebnej do nawadniania.

Kapitał społeczny i ludzki

Zapewnienie ludziom płac umożliwiających utrzymanie się na odpowiednim poziomie życiowym. Współpraca z dostawcami, rolnikami i organizacjami pozarządowymi zmierzająca do poprawy standardów w zakresie praw pracowniczych.

Łańcuch wartości i lokalna gospodarka

Każde ogniwo łańcucha wartości powinno być rentowne, w tym także rolnicy. Unilever angażuje się w działania, które mają na celu poprawę jakości produktów i zwiększenie wydajności upraw.

Dobrobyt zwierząt

Opracowanie standardów oraz współpraca z dostawcami i rolnikami, aby pomóc im we właściwym traktowaniu zwierząt.

Szkolenia

Podnoszenie poziomu wiedzy i kwalifikacji rolników.

Ciągłe doskonalenie

Kontynuacja ulepszania praktyk gospodarskich, by zrównoważyć potrzeby ludzi, planety i rentowność działalności.