Cebulowa zupa-krem z piwem i serowymi grzankami

14 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
– cebula – 300 g
– ciemne piwo – 200 ml
– tłuszcz – 80 ml
– Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
– woda – 200 ml
– bagietka – 1 sztuka
– ser gruyere – 100 g
– parmezan – 100 g
– śmietana – 100 ml
– czosnek – 1 ząbek
– cukier – 4 łyżki

Cebulowa zupa-krem z piwem i serowymi grzankami2

Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i pokój w piórka, następnie zarumień na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do niej 4 łyżki cukru i smaż aż się skarmelizuje.
2. Do cebuli wlej piwo i razem zagotuj.
3. 200 ml wody i 100 ml śmietany wymieszaj dokładnie rózgą z Francuską zupą cebulową Knorr nadającą wyrazistego smaku cebuli. Następnie przelej do cebuli z piwem. Przypraw ziołami i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zostaw na ogniu przez 5 minut a potem zmiksuj blenderem na gładki krem.
4. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, ułóż na blasze piekarnika i zapiecz na rumiany kolor.
5. Cebulową zupę-krem rozlej do miseczek, a na wierzchu poukładaj grzanki. Całość posyp obficie serem.
6. Tak przygotowane porcje zupy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiecz aż ser się roztopi.



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.