„Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej?” – recenzja
Jolanta Mikołajczyk, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat: „Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej?”
Dręczą Cię infekcje wirusowe lub bakteryjne? A może masz w domu osoby starsze, ze schorzeniami przewodu pokarmowego albo w stanie pooperacyjnym? Czy wiesz, że w wielu chorobach pierwszym etapem leczenia jest odpowiednie żywienie? Najczęściej polecana jest dieta łatwo strawna. Wszystkich niezbędnych informacji na jej temat dostarczy Ci niewielkich rozmiarów książeczka pod tytułem „Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej” autorstwa kompetentnych specjalistek w zakresie dietetyki.
Treść publikacji podzielono na cztery części, dzięki czemu wiadomości są uporządkowane i przejrzyste. Pierwsza z nich przedstawia produkty spożywcze ujęte w klamry sześciu grup (tj. produkty zbożowe; warzywa i owoce; mleko i przetwory mleczne; mięso, wędliny, ryby oraz jaja; tłuszcze; cukier i słodycze), które to scharakteryzowano pod względem zawartości składników odżywczych i ich przydatności w diecie. W drugiej części wiele miejsca poświęcono informacji dotyczącej składników odżywczych (czyli białek, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych, witamin) oraz wody i ich wpływom na dostarczanie odpowiedniej ilości energii organizmowi. Wiadomości są uzupełnione pomocnymi tabelkami, w których omówiono poszczególne witaminy , a także mikro- i makroelementy. Następnie skupiono się na samej diecie i jej zastosowaniu przy wielu dolegliwościach (m.in. w stanach nowotworowych, w chorobach nerek i dróg moczowych, w chorobach zakaźnych, grypie, zapaleniu płuc itp.).
Dieta łatwo strawna jest podstawą wielu innych diet i podlega zasadom racjonalnego sposobu żywienia określanym jako „5 razy U” , tzn. urozmaiceniu, umiarkowaniu, uregulowaniu, uprawianiu sportu i umiejętności przyrządzania potraw. Porady zawarte w książce wskażą Ci produkty przydatne w komponowaniu tejże diety i wyjaśnią w jakiej postaci powinno się je podawać oraz czego należy unikać. Zwraca się również uwagę na sposób przyprawiania potraw w celu podniesienia ich właściwości smakowych. Podane tutaj przykłady jadłospisów (dla ułatwienia w tabelkach) z wyliczeniem składników potraw i ich ilości, z pewnością zachęcą Cię do własnych eksperymentów w kuchni. Tym, którzy nie lubią tracić czasu na wymyślanie coraz to nowych dań, polecam gotowe, sprawdzone przepisy wybranych potraw i napojów (jest to wyjątkowo pomocne dla początkujących, zabieganych pań domu). Na szczególne uznanie zasługuje fakt zamieszczenia na końcu książki tabelki z wybranymi produktami uwzględniającej ich przybliżoną miarę (tj. ilość kromek, łyżeczek, plastrów, itd. ) oraz ilości w gramach. Trudno bowiem za każdym razem ważyć wszystkie składniki potraw, zwłaszcza gdy doskwiera nam chroniczny brak czasu.
Śmiało można uznać, że niniejsza publikacja to świetne kompendium wiedzy nie tylko na temat diety łatwo strawnej. To także dobry wstęp do poznania i komponowania innych diet. Polecam książkę wszystkim, którzy chcą nauczyć się, jak prawidłowo bilansować posiłki. Dzięki niej można również odświeżyć i uporządkować wcześniej zdobyte wiadomości. Przystępnie przedstawiony temat pokazuje, że dieta łatwo strawna jest naprawdę łatwa w stosowaniu na co dzień.
Agnieszka Sz.
Książkę poleca Wydawnictwo MedPharm Polska – można ją kupić tutaj:
http://www.medpharm.pl/produkty/poradniki-i-inne/74/co-warto-wiedziec-o-diecie-latwostrawnej
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza do recenzji –
Redakcja