Miodowiec sybirski – przepis prababci
Artykuł zewnętrzny
Miodowiec zwany sybirakiem
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżki śmietany
- 5,5 szklanki maki
- 1,2 łyżeczki sody
- 1 litr mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Jajka ucieramy w miseczce z cukrem. W miseczce mieszamy mąkę i sodę. Miksujemy 4 łyżki miodu z tłuszczem, śmietaną, mąką, sodą. Łączymy wszystkie składniki z cukrem utartym z jajami.
Zagniatamy ciasto. Kroimy jak na kopytka w 4 równe części (powinien wyjść walec- rulonik). Rozwałkowujemy każdą cześć, przekładamy do 4 form do ciasta pieczemy w piekarniku 20 minut na brązowy kolor.
W garnku gotujemy mleko, kaszę. Kostkę margaryny oraz cukier ucieramy. Przestudzamy. Łączymy masy, tak przygotowany farsz przekładamy między 3 placki (warstwami) . Wierzch dekorujemy według uznania czekolada, lukrem, orzechami bądź za pomocą wiórek kokosowych i szablonów. Wstawiamy do lodówki na 50 minut. Gotowe!!!