Miodowiec sybirski – przepis prababci

25 sierpnia 2011, dodał: ebolka24
Artykuł zewnętrzny

Miodowiec zwany sybirakiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5,5 szklanki maki
  • 1,2 łyżeczki sody
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Jajka ucieramy w miseczce z cukrem. W miseczce mieszamy mąkę i sodę. Miksujemy 4 łyżki miodu z tłuszczem, śmietaną, mąką, sodą. Łączymy wszystkie składniki z cukrem utartym z jajami.

Zagniatamy ciasto. Kroimy jak na kopytka w 4 równe części (powinien wyjść walec- rulonik). Rozwałkowujemy każdą cześć, przekładamy do 4 form do ciasta pieczemy w piekarniku 20 minut na brązowy kolor.

W garnku gotujemy mleko, kaszę. Kostkę margaryny oraz cukier ucieramy. Przestudzamy. Łączymy masy, tak przygotowany farsz przekładamy między 3 placki (warstwami) . Wierzch dekorujemy według uznania czekolada, lukrem, orzechami bądź za pomocą wiórek kokosowych i szablonów. Wstawiamy do lodówki na 50 minut. Gotowe!!!

file1314291903



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.