Jak smakuje woda kokosowa i czy faktycznie jest zdrowa?

16 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Od najdawniejszych czasów ludzie poszukiwali eliksiru wiecznej młodości, zdrowia i urody. Nad jego pozyskaniem pracowali zarówno alchemicy, jak i naukowcy. Okazuje się tymczasem, że wszystko co niezbędne do zachowania doskonałej kondycji i urody zamknięte jest we wnętrzu młodego zielonego kokosa.

O palmach i kokosach

Madonna zainwestowała ponoć 1,5 miliona dolarów w produkcję wody kokosowej. Ulubione modelki Victoria’s Secret pytane o sekrety urody odpowiadają: woda kokosowa. Zgłębiamy więc temat kokosa…
Dobrodziejstwa palmowego orzecha o twardej łupinie znane są ludzkości od tysięcy lat i faktycznie odżywczy potencjał soku z kokosa bywał dla wielu plemion Pacyfiku sposobem na przetrwanie.
W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwą ’kalpa vriksha’, co oznacza ’drzewo dostarczajace wszystkiego, co potrzebne do życia’; w języku malajskim znana jest jako ’pokok seribu guna’, co oznacza ’drzewo tysiaca zastosowań’; na Filipinach nazywa się ją ’drzewem życia’, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią ’lekarstwo na wszelkie choroby’. Wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości wody kokosowej oraz zawartych w nim składników odżywczych.
Woda kokosowa (ang. „coconut water” lub „coconut juice„) to delikatny płyn, który znajduje się wewnątrz młodego, zielonego orzecha palmy. Bardzo często zdarza się, że woda kokosowa mylona jest z mleczkiem kokosowym. Trzeba pamiętać jednak, że są to dwa zupełnie różne „dary ” tropikalnej palmy. O ile woda jest naturalnym napojem, który pić można wprost z wnętrza kokosa, o tyle mleko uzyskuje się w procesie ekstraktacji tłuszczu z miąższu owocu kokosowego. Stąd też inny smak, wygląd i konsystencja, a także właściwości tych dwóch płynów. Woda, zanim dotrze do środka takiego orzecha i stanie się sokiem kokosowym, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień, aż do owocu. Podczas tej wędrówki jest ona wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, że woda kokosowa jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Woda z kokosa ma być więc drugim po H20 najczystszym płynem na świecie.
Młode, zielone orzechy kokosowe są przystosowane do długich, morskich wędrówek. Utrzymując się na powierzchni wody mogą dryfować przez wiele kilometrów, by wreszcie dotrzeć na ląd i tam zacząć kiełkować. Unikalny składnik zwany kinetyną utrzymuje bowiem zieloną skórę młodego kokosa odżywioną i zapobiega jej żółknięciu, a także, jako naturalny hormon wzrostu, odpowiada za podziały komórkowe.

Właściwości wody kokosowej

Woda kokosowa stanowi prawdziwe bogactwo potasu, magnezu, wapnia, a także witamin: C, B1, B2, B3, B5 i B6. W połączeniu zaś z innymi owocami tropikalnymi stanowi prawdziwą bombę witaminową. Zawiera więcej elektrolitów niż wiekszość napojów izotonicznych używanych przez sportowców.
Ciekawą informacją na temat wody kokosowej jest jeszcze jeden fakt – zawartość kwasu laurynowego. Składnik ten, naturalnie występujący również w mleku matki, sprawia, że wodę kokosową mogą pić nawet małe dzieci. Naturalna woda kokosowa polecana jest też wszystkim tym, którzy z różnych przyczyn nie mogą pić mleka krowiego.
Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Orzech kokosowy jest wiec naturalnym ’dawcą krwi’. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm czlowieka. Podczas drugiej wojny światowej sok kokosowy stosowany był jako płyn do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Natomiast mieszkańcy Papui Nowej Gwinei po nacięciach rytualnych skóry, do wykonania których używano ostrego bambusa, zalewali świeże rany wodą kokosową jako lekarstwem dezynfekującym i zasuszającym rany.
Woda kokosowa reguluje gospodarkę wodną, a tym samym umożliwia pozbycie się szkodliwych toksyn z organizmu, a tak że pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała. Nic dziwnego, że po wodę kokosową z taką ochotą sięgają największe gwiazdy filmu i estrady.

Łyk na zdrowie

Zawarte w naturalnej wodzie kokosowej pierwiastki mineralne korzystnie wpływają na układ nerwowy, pracę serca, a także regulują gospodarkę wodną. Co więcej, naturalnej wodzie kokosowej przypisuje się właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, zauważono również jej dobroczynne działanie w chorobach nerek, pęcherza czy problemach trawiennych. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Udało się udowodnić, że woda kokosowa wpływa wspomagająco przy problemach z pęcherzem, trawieniem, rozbija kamienie nerkowe, a nawet pomaga pozbyć się pasożytów. Zawiera też substancje, które zwalczają cząsteczki wirusa HIV, opryszczki oraz wirusa grypy.
Dla urozmaicenia można sięgnąć po napoje stanowiące połączenie wody kokosowej i soków z owoców. Dodatek banana, aceroli czy pomarańczy nie tylko odmienia smak wody koksowej, ale również nasyca ją kolejnymi składnikami odżywczymi i witaminami.
Co więcej, płyn pochodzący z wnętrza młodego kokosa jest antyalergiczny, nie zawiera cholesterolu ani laktozy, a przy tym jest bardzo pożywny i odżywczy.
Naturalna woda kokosowa to nie tylko skarbnica witamin, ale tak że doskonała alternatywa dla napojów izotonicznych i energetycznych. Jej właściwości powinni zatem docenić zarówno sportowcy, jak i wszyscy ci, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub narażeni są na wzmożony wysiłek umysłowy i stres. Mało kto wie, że woda kokosowa łączy w sobie zalety obu tych płynów. W 100 ml wody z młodego kokosa znajduje ok. 294 mg potasu, co jest ilością ponad dwa razy większą niż w przypadku napojów izotonicznych. Woda kokosowa charakteryzuje się także niższą zawartością sodu oraz cukru i – co istotne – jest płynem w 100% naturalnym. Fakty te mówią same za siebie, dlatego też planując wizytę na siłowni czy pracę nad wymagającym projektem warto zapatrzyć się w zapas orzeźwiającej wody kokosowej.
Według Mortin Satin szefa Organizacji Zdrowia woda z kokosa jest naturalna, czysta biologicznie, pełna naturalnych cukrów, soli i witamin, zapobiega zmęczeniu i jest następną falą napoi energetycznych jednak nie sztucznych, a w pełni naturalnych.

Łyk dla urody

Zdrowie i doskonała kondycja fizyczna to bardzo ważne aspekty naszego życia, jednak nie zamykają one spektrum korzyści płynących z picia wody kokosowej. Pełna elektrolitów, wapnia, potasu i magnezu, a przy tym pozbawiona cholesterolu i uboga w cukry, ma zaskakujący wpływ na ludzkie ciało. Ten delikatny, orzeźwiający płyn ma bowiem doskonały wpływ również na naszą urodę. Zawarte w wodzie kokosowej składniki przyczyniają się do poprawy wyglądu naszej cery, dodają skórze blasku, jędrności i elastyczności. Jeśli chodzi o urodę, kokos kryje więc w sobie tajemnicę piękna – idealne nawilżenie, regulacja gospodarki wodnej i metabolizmu oraz antybakteryjne właściwości, które faktycznie mogą być wielkim sprzymierzeńcem pięknych kobiet, zwłaszcza tych, którym oszczędna dieta ogranicza dopływ substancji odżywczych.
Woda kokosowa jest też płynem niezwykle bogatym w hormony wzrostu, min. kinetynę. Kinetyna nie jest jednak obca człowiekowi, bowiem występuje w ludzkim DNA. Kinetyna należy do cytokinin (fitokinin), czyli grupy roślinnych hormonów wzrostu, syntetyzowanych przez rośliny, glony, bakterie i grzyby. Stymulują one podziały komórkowe i wzrost roślin. Kinetyna zastosowana w formulacjach kosmetycznych wykazuje zdolność opóźniania procesów starzenia się fibroblastów. Fibroblasty to komórki występujące w warstwie skóry właściwej, odpowiadające za produkującę kolagenu, czyli białka nadającego skórze wytrzymałość oraz elastyny, czyli białka odpowiadającego za jej elastyczność. Z wiekiem liczba fibroblastów obniża się, wolniej się dzielą, zmienia się także ich wygląd. W konsekwencji tego procesu następuje wyraźne zmniejszenie ilości włókien kolagenowych i elastyny, w wyniku czego skóra traci jędrność i elastyczność oraz pojawiają się zmarszczki. Kinetyna aplikowana na skórę opóźnia i zapobiega niekorzystnym zmianom zachodzącym na skutek starzenia się skóry. Stymuluje mechanizmy naprawcze DNA, jest więc pomocna w usuwaniu zniszczeń spowodowanych nadmierną ekspozycją na słońce (fotostarzenie). Wykazuje ponadto aktywność antyoksydacyjną, czyli zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry na działanie czynników, które powodują reakcje alergiczne i powstawanie stanów zapalnych. Kinetyna nie powoduje skutków ubocznych ani podrażnień skóry, dlatego mogą ją bezpiecznie stosować nawet osoby o wrażliwej cerze. Zaleca się używanie preparatów zawierających ten składnik po 35-tym roku życia, jednak samą wodą kokosową możemy się rozkoszować już od najmłodszych lat. Wodę kokosową można także stosować zewnętrznie – kobiety w Brazylii już dawno odkryły potencjał drzemiący w zielonym orzechu kokosowym, używają płynu z jego wnętrza jako toniku do przemywania cery, a nawet zamiast wody podczas mycia włosów. Kilka kropel wlanych do balsamu lub kąpieli świetnie nawilża skórę.
Regularne spożywanie egzotycznego napoju korzystnie wpływa również na kondycję włosówpaznokci. Mieszanie jej z wodą w kąpieli czy szamponem działa cuda dla gładkości całego ciała oraz zmniejsza przetłuszczanie się włosów. Dzięki bogactwu witamin, minerałów oraz hormonalnych czynników wzrostu wpływających na procesy przebiegające w mieszku włosowym podczas cyklu wzrostu włosa, kinetyna wykazuje także działanie wzmacniające skórę głowy i włosy. Ta właściwość czyni z niego doskonały składnik toników, serów i odżywek przeznaczonych do pielęgnacji włosów słabych i nadmiernie wypadających.
Właściwości kosmetyczne:
1. Chroni i stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny – wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
2. Antyoksydacyjne – ochrona przed przedwczesnym starzeniem się skóry;
3. Nawilżające – skóra staje się miękka i gładka;
4. Odżywcze – dostarcza skórze witamin i substancji mineralnych niezbędnych do jej prawidłowego funkcjonowania;
5. Przyspiesza gojenie podrażnień i stanów zapalnych – jest stymulatorem wzrostu i odnowy komórek naskórka;
6. Wspomaga cyrkulację krwi;
7. Poprawia jakość skóry – koloryt i jędrność;
8. Wzmacnia skórę głowy oraz wzmacnia i odżywia cebulki włosów.

Woda kokosowa z kartonika

W procesie produkcyjnym woda kokosowa jest podgrzana do temperatury 70 stopni Celsjusza na kilka sekund, następnie ochładzana. Świeża woda jest dostępna jedynie z orzechów kokosowych, a na dzień dzisiejszy niestety nie importujemy jeszcze kokosów.
Woda kokosowa Dr Martins’a jest:
– w 100% produktem wegańskim;
– niskokaloryczna;
– nie zawiera cholesterolu niskokaloryczny;
– wysoka zawartość witaminy C;
– nie zawiera laktozy;
– wolna od białek mleka;
– bogata w aminokwasy;
– bez konserwantów i barwników;
– pochodzi z ekologicznych upraw.
To wszystko w połączeniu z niepowtarzalnym smakiem wody kokosowej sprawia, że nie powinno jej zabraknąć w naszym codziennym menu. Oprócz tropikalnego smaku naturalnej wody kokosowej w ofercie firmy Vivalife Sp. z o.o., mamy do wyboru urozmaicenie w postaci „Coco Drink Banana”, bądź „Coco Drink Ananas & Acerola” z dodatkiem kwaśnej aceroli i orzeźwiającego ananasa, które również zawierają kompleks Anti – Aging. Wszystkie wersje smakowe są dostępne w wygodnych kartonikach, które możemy mieć zawsze przy sobie, by cieszyć się jedynym w swoim rodzaju smakiem i odmładzającym działaniem wody kokosowej.
Vivalife Sp. z o.o. zajmuje się dystrybucją produktów spożywczych opartych na ekologicznych składnikach. W jej ofercie odnaleźć można m.in. napoje na bazie naturalnej wody owocowej marki dr Antonio Martins.
Materiały:
www.vivalife.pl
www.gotujmy.pl, www.we-dwoje.pl, www.surawka.republika.pl, www.mazidla.com,

Zobacz również:

  1. Sklep z wodą kokosową
  2. Tajemnica wiecznej młodości: woda kokosowa
  3. Co to jest likopen i czy zapobiega rakowi?
  4. Dieta antyrakowa