Według mnie nie ma nic lepszego niż domowa zupa pomidorowa. Dzisiejszy pomysł to zupa z grillowanych pomidorów, która smakuje wyśmienicie, nawet jeśli pomidory nie są w pełni dojrzałe. A wiosną naprawdę trudno o inne. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu: pieczemy, gotujemy i jemy. Uwielbiam smak tej zupy, zupełnie innej, a jednocześnie tak swojskiej. Idealny pomysł na wykorzystanie grilla na majówkę.
Bonus na dodatek: to zupa super zdrowa, która ma zaledwie 240 kalorii na porcję.
Grillowane pomidory są delikatne, soczyste i pyszne. Grill wydobywa ich naturalną słodycz i nadaje im wędzony smak. Można je zjadać gorące prosto z grilla. Ale jeszcze lepiej smakują przemienione w zupę. Jak przygotować grillowane pomidory? Wystarczy przekroić pomidory na pół wzdłuż, a następnie skropić lub posmarować przecięte boki oliwą z oliwek i doprawić je solą i pieprzem. Rozgrzać grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Bardzo ważne jest, aby grill był gorący, zanim dodamy pomidory. Zapobiega to ich przywieraniu. Warto też posmarować ruszt grilla oliwą i położyć pomidory przeciętą stroną do dołu na grillu. Grillujemy, aż pojawią się ślady grilla i połówki pomidorów oderwą się od rusztu grilla, a następnie przewracamy i pieczemy, aż będą lekko zwęglone z drugiej strony.
Jakie pomidory najlepsze do zupy z pomidorów z grilla
Zupy pomidorowe ze świeżych pomidorów zawsze są mile widziane, ale wszystkie przepisy zachęcają do robienia jej z dojrzałych, słodkich, letnich pomidorów. Ale w środku lata to nie problem, a wiosną to całkiem inny smak, a wręcz brak smaku. Dlatego poza sezonem robię zupę pomidorową podkręcając ich smak piekąc lub grillując pomidory, co wydobywa ich naturalną słodycz i zdecydowanie wzmacnia smak.
Do tej zupy lubię dodać odrobinę wędzonej papryki i piekę pomidory wystarczająco długo, aby lekko się przypaliły. To sprawia, że zupa jest jeszcze ciekawsza – pomidorowa, ale z nutami wędzonki. Koniecznym dodatkiem jest też czosnek i bazylia – bez niej pomidory nie smakują idealnie.
Jak przygotować zupę z grillowanych pomidorów?
Składniki:
Pieczone pomidory:
– 1,5 kg pomidorów, przekrojonych na pół
– 5 ząbków czosnku, nieobranych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka soli kuchennej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Zupa:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego
– 1/2 łyżeczki białego cukru
– 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
– 1/4 szklanki grubo posiekanych świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
Na bardzo ciepłym ruszcie upiec pomidory. Nieobrane ząbki czosnku położyć obok na tacy. Piec przez 40 do 45 minut. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, podsmażyć czosnek i cebulę (przez 3 min.), aż cebula stanie się przezroczysta. Wyjąć ząbki czosnku z tacki. Wraz z obranymi pomidorami i kilkoma listkami bazylii wrzucić do blendera. Zmiksować. Przelać do garnka. Dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszać ze śmietaną. Wlać do misek, polać śmietaną i udekorować bazylią.