Zupa tajska z kurczakiem i groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
10 suszonych grzybków mun
pół czerwonej papryki
1 marchew
pół puszki groszku konserwowego
2 łyżki oleju
mleko kokosowe w puszce 200 ml
kolendra
limonka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy do dań chińskich
ryż 2 łyżki
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut, pokroić w paski. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć przez minutę na oleju. Przełożyć do garnka, dodać paprykę i marchew pokrojone w paski oraz grzyby mun. Zalać 4 szklanką wody, dodać przyprawy, mleko kokosowe i ryż, gotować około 35 minut. Pod koniec dodać odsączony groszek, sos sojowy i gotować jeszcze około 2-3 minuty. Dekorować kolendrą i limonką.