Zupa serowa, która bije rosół na głowę. Kremowa, aromatyczna i uzależniająca
Zupa serowa to jedno z tych dań, które potrafią rozgrzać nie tylko ciało, ale i serce. To ulubiona zupa mojej córki. Jeśli szukasz przepisu na zupę, która będzie idealnym rozwiązaniem na rodzinne spotkania, a jednocześnie zaskoczy smakami, to trafiłaś w odpowiednie miejsce. Dziś podzielę się przepisem na zupę serową – pełną aromatu i niezwykłego smaku.
Zupa serowa to coś więcej niż tylko zwykły krem z sera. To danie pełne głębi, które ma w sobie wszystko – intensywny smak, przyjemną konsystencję i wyjątkową prostotę przygotowania. Co ważne, zupa ta ma cudowną moc grzania, dzięki czemu jest doskonała na obecne mroźne dni, ale równie dobrze sprawdzi się w chłodniejsze letnie popołudnia, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym.
Prosta do przygotowania, pełna smaku i ciepła, a cebula sprawia, że nabiera wyjątkowego charakteru. To świetna alternatywa dla klasycznych rosołów czy pomidorówek, szczególnie jeśli szukasz czegoś nowego na rodzinne spotkanie. Serowa rozkosz z pewnością zachwyci wszystkich gości, a po jednym łyku nie będą mogli się powstrzymać przed nałożeniem sobie kolejnej porcji!
Aromatyczne składniki serowej zupy
Składniki tej zupy sprawiają, że jest ona wyjątkowa. Główna rola należy oczywiście do sera – najlepiej sięgnąć po ser topiony, który daje zupie gładką, kremową teksturę (u mnie króluje Hochland). Nie zapominajmy jednak o warzywach, które razem z serem tworzą pełną harmonię smaków. Idealnie do tego pasują ziemniaki, marchewka czy pietruszka. Jednak jedna kwestia jest szczególnie istotna, a dotyczy… cebuli. Cebula to składnik, który w zupie serowej odgrywa naprawdę ważną rolę. Dzięki odpowiedniej obróbce może stać się prawdziwym bohaterem tej potrawy. Jeśli dobrze ją podsmażysz, stanie się słodka i aromatyczna, wnosząc do zupy subtelny smak, który nie będzie dominował, ale doskonale dopełni całość. Pamiętaj, że cebula powinna być dokładnie zeszklona, a nie spalona. Właśnie ten moment w przygotowaniu zupy sprawia, że jej smak staje się bardziej głęboki i złożony. Nie bój się więc poświęcić jej trochę czasu – warto!
Przepis na kremową zupę serową
Składniki:
1 cebula
2 łyżki masła
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
300 g sera topionego
100 g sera cheddar
Sól, pieprz do smaku
Śmietana 18%
Natka pietruszki do dekoracji
Jak to zrobić? Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż stanie się miękka i szklista, ale nie przypalona. Potrwa to trochę czasu. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojone warzywa i gotuj je na średnim ogniu przez około 15 minut, aż będą miękkie. Do ugotowanych warzyw dodaj ser topiony, który rozpuści się w gorącym bulionie, tworząc kremową konsystencję. Teraz dodaj cheddar, która doda lekko innego, trochę bardziej wyrazistego smaku. Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę śmietany, aby zupa była jeszcze bardziej kremowa. Jeśli lubisz możesz też dodać śmietanę 30%. Podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki. Zupa serowa to prawdziwy hit wśród dań jednogarnkowych ( przynajmniej u mnie). Nie czekaj więc dłużej, przygotuj zupę serową i rozgrzej serca swoich bliskich!