Zupa paprykowa
Artykuł zewnętrzny
Kolorowa, smaczna zupa może być doskonałym początkiem pysznego obiadu…
Składniki
- 4-6 niedużych ziemniaków
- 1 cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)
- 1 duży pomidor
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- 1-2 łyżki oliwy
- ok. 1l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
- ew. po 1 łyżce śmietany na porcję
Opis przygotowania
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, obsmażyć. Następnie zasypać mieloną papryką oraz mąką i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki. Ilość składników na 4 porcje