składniki:
- strąk czerwonej papryki
- strąk żółtej papryki
- cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 2 jajka
- łagodna papryka w proszku
- 4 szkl.bulionu warzywnego
- natka pietruszki lub selera
- sól,pieprz
Jajka ugotować na twardo,przeciąć na pół,wyjąc żółtka
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Obrać cebulę, pociąć w kostki, przesmażyć razem z papryką na oliwie, ostudzić.
3/4 zmiksowac razem z ugotowanymi żółtkami.
Połączyc z gorącym bulionem warzywnym,dodac masło,przyprawic do smaku solą,pieprzem i papryką w proszku.
Rozlac zupę na talerze,do każdego włożyć pokrojone białko jajka, łyżkę pozostawionej papryki, posypac drobno posiekaną natką.
Podawać z grzankami, groszkiem lub krakersami.
Przepis na 6 porcji. Zupa bardzo łatwa do przygotowania. Czas przygotowania 30 minut.