Rozgrzewająca zupa cebulowa
Artykuł zewnętrzny
Rozgrzewająca zupa cebulowa, podawaj ją w żaroodpornych kokilkach. Cudowna na jesienne i zimowe dni, francuzi jedzą tę zupę od rana do wieczora! To co, skuszisz się?
- 5 średniej wielkości cebul
– pół kostki masła
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz czarny świeżo mielony
– 100 ml wytrawnego białego wina
– 1 1/2 litra bulionu warzywnego
– kromki bagietki lub opieczony tost
– 100 gram startego żółtego sera
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle z odrobiną oleju, oprószyć mąką i zarumienić, stale mieszając, przyprawić pieprzem, stopniowo dolewać wino i bulion, posolić, gotować około 30 minut na małym ogniu, kromki bagietki opiec, na wierzchu kokilków ułożyć kromki bagietki, posypać startym serem i zapiec przez chwilkę w piekarniku.