Rozgrzewająca zupa cebulowa

14 grudnia 2021, dodał: snoove
Artykuł zewnętrzny

Rozgrzewająca zupa cebulowa, podawaj ją w żaroodpornych kokilkach. Cudowna na jesienne i zimowe dni, francuzi jedzą tę zupę od rana do wieczora! To co, skuszisz się?

zupa cebulowa

 

  • 5 średniej wielkości cebul
    – pół kostki masła
    – 2 łyżki mąki
    – sól, pieprz czarny świeżo mielony
    – 100 ml wytrawnego białego wina
    – 1 1/2 litra bulionu warzywnego
    – kromki bagietki lub opieczony tost
    – 100 gram startego żółtego sera

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle z odrobiną oleju, oprószyć mąką i zarumienić, stale mieszając, przyprawić pieprzem, stopniowo dolewać wino i bulion, posolić, gotować około 30 minut na małym ogniu, kromki bagietki opiec, na wierzchu kokilków ułożyć kromki bagietki, posypać startym serem i zapiec przez chwilkę w piekarniku.