Źródła „niewidocznej” soli

30 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przeciętny Polak zjada trzykrotnie więcej soli niż zalecają eksperci. Co to oznacza? Niestety, wiele negatywnych skutków dla zdrowia. Zawarty w soli sód bezpośrednio wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi i rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego.

Coarse Salt (selective focus; close-up shot) on a dark vintage background Spożywana w nadmiarze sól przyczynia się także do rozwoju otyłości, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Lista poważnych problemów zdrowotnych wynikających z nadmiernego spożycia soli ciągle się wydłuża.

Sól, której nie widać

Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać maksymalnie 5 g soli dziennie, czyli jedną małą łyżeczkę. W praktyce zjadamy dużo więcej: 30% wraz z produktami przetworzonymi, 60% z dosalania potraw, a tylko 10% naturalnie występującej w produktach. Najwięcej soli, której „nie widać”, zawierają:
• pieczywo, np. bułka grahamka 90 g dostarcza 1 g soli
• wędliny, np. 2 grube plasterki kiełbasy salami 20 g dostarczają 0,5 g soli
• sery żółte i pleśniowe, np. pół klinka sera typu brie ok. 60 g dostarcza 1,3 g soli
• konserwy rybne i ryby wędzone, np. 1 makrela 200 g dostarcza prawie 6 g soli
• gotowe dania w proszku, np. porcja zupki typu instant dostarcza 2-3 g soli

Jak ograniczyć sól w diecie?

By ograniczyć ilość spożywanej soli, przede wszystkim zmniejsz jej ilość dodawaną do potraw oraz zrezygnuj z dosalania posiłków przy stole. Zwykłą sól możesz zastąpić solą sodowo-potasową, która ma mniej sodu. Zwracaj też uwagę na zawartość soli podawaną na etykietach produktów spożywczych – wybieraj te, które mają jej mniej. Podawanie informacji o zawartości soli w 100 g produktu będzie obowiązkowe od grudnia 2016 r., ale już w chwili obecnej większość producentów dostosowała swoje opakowania do nowych przepisów. Warto również wiedzieć, że 1 g sodu (Na), często podawanego na etykietach, odpowiada 2,5 g soli (NaCl).
O ilości soli zawartej w poszczególnych produktach spożywczych możesz też dowiedzieć się z baz danych dostępnych w internecie lub jeszcze wygodniej – z bezpłatnej aplikacji mobilnej Asystent Zdrowego Żywienia. Aplikacja pomoże Ci także w wyrobieniu zdrowych nawyków – wystarczy tylko, byś na początku stworzył swoją listę często wybieranych produktów, a później Asystent sam będzie Ci pokazywał, jaką ilość soli spożywasz w ciągu dnia!

Unikaj żywności przetworzonej

W swoim sklepowym koszyku staraj się umieszczać żywność jak najmniej przetworzoną. Zamiast wędlin możesz kupić surowe mięso i upiec je samodzielnie. Sery żółte możesz zamienić na twarogi, a płatki kukurydziane na płatki owsiane. Zamiast warzyw konserwowych w słonych zalewach (np. groszek, kukurydza) warto sięgnąć po warzywa świeże lub mrożone. Ograniczaj spożycie słonych przekąsek typu paluszki, krakersy, chipsy oraz dania w proszku. Skoncentrowane źródła soli, takie jak kostki rosołowe, przyprawy uniwersalne, przyprawy do zup czy sosy (np. sos sojowy), zastępuj świeżymi lub suszonymi ziołami, cebulą, czosnkiem. Uważaj ponadto na sklepowe mieszanki przypraw – często ich głównym składnikiem jest właśnie sól. Świadomie ograniczając ilość spożywanej soli, bardzo szybko przekonasz się, że nie jest to trudne. W krótkim czasie poziom Twojej wrażliwości na sól wzrośnie, łatwiej zaakceptujesz mniej słone potrawy i produkty, a te o dużej zawartości soli nie będą Ci już smakowały.

Metoda małych kroków

Więcej prostych sposobów na ograniczanie soli w diecie znajdziesz w aplikacji Asystent Zdrowego Żywienia. Asystent podpowie Ci także, jak ograniczać w diecie inne składniki (np. cukier, tłuszcze). Z konkretnymi i przejrzystymi poradami żywieniowymi opracowanymi przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia możesz zapoznawać się stopniowo, w dowolnej chwili, np. czekając na przystanku, jadąc tramwajem, bądź stojąc w kolejce do kasy.

 

Konsultacja merytoryczna: dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia

 

Pobierz bezpłatną aplikację i zadbaj o swoje zdrowie już od dzisiaj! Link do pobrania: http://bit.ly/zachowajrownowage

 

 

logotypy-1