Zrób sobie błyszczyk!

20 lipca 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

„Dwie wiśnie w całus spojone”, „czerwone korale”, „świeżo rozkwitła róża”, „pęknięty owoc granatu”, „karmazynowa wstęga”… Nic chyba tak nie fascynowało poetów opiewających uroki kobiet, jak usta. Czy dbasz o nie wystarczająco? Większość kobiet jako jedynego kosmetyku do ust używa błyszczyka lub szminki. Tym czasem skóra na wargach jest szczególnie delikatna i wrażliwa! Naskórek ma tu zaledwie 3 do 5 warstw komórek, podczas gdy inne części ciała aż 10-15 warstw! Szybko ulega przesuszeniu, ściąga się, twardnieje, pęka. Dlatego już u niektórych trzydziestolatek pojawiają się na wargach trwałe bruzdy. A przecież tak łatwo temu zapobiec.

By mieć wargi kuszące, jak soczysty owoc codziennie rano i wieczorem smaruj je olejkiem migdałowym z witaminą E i masuj niezbyt twardą suchą szczoteczką przez 3-5 minut. Na noc nakładaj grubą warstwę jednego z proponowanych balsamów:

  1. Miodowo-sezamowy – weź 2 łyżki miodu, ½ łyżki oleju sezamowego, łyżkę utartego wosku pszczelego. Wosk i olej podgrzewaj mieszając w kąpieli wodnej, póki się wosk nie stopi. Wtedy zdejmij z ognia, dodaj miód, dobrze wymieszaj. Przełóż do słoiczka.
  2. Rzepakowy – weź po 1 łyżeczce oleju rzepakowego i oleju rycynowego, 1 łyżkę utartego wosku, 5 kropli witaminy E. Stop wosk z olejem w kąpieli wodnej, dodaj witaminę, dobrze wymieszaj.

Oba te balsamy są doskonałą odzywką, utrzymują też właściwą wilgotność skóry.

A oto przepisy na błyszczyki:

1. Żurawinowy – weź 1 łyżkę oleju migdałowego, 10 świeżych owoców żurawiny, 1 łyżeczkę miodu. Zmieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj. Gdy się zagotują, starannie rozgnieć owoce, wymieszaj. Odstaw na 5 minut, przecedź przez gęste sito, znowu wymieszaj. Po wystygnięciu przełóż do słoiczka.

2. Czekoladowy – weź 1 i ½ łyżeczki utartego masła kakaowego, ½ łyżeczki olejku migdałowego, 5 kropli witaminy E, ½ łyżeczki gorzkiej czekolady. Podgrzej w kąpieli wodnej masło, olejek i witaminę E. Gdy się stopią i połączą, dodaj rozdrobnioną czekoladę. Wciąż podgrzewając mieszaj, póki ona się nie stopi. Wtedy przelej całość do pojemniczka.

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz