Żółty ser obniżający poziom cholesterolu Pecorino

28 stycznia 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

To Ci się spodoba! Jeśli do tej pory z bólem serca rezygnowałaś z ulubionej kanapki z żółtym serem, a spaghetti oprószałaś jedynie kilkoma wiórkami startego parmezanu, bo lekarz kazał, a dietetyk przestrzegał przed bombą cholesterolową jaką są żółte sery, koniecznie spróbuj tego! Pecorino, to owczy ser idealny dla dla wszystkich miłośników serów z … podwyższonym poziomem cholesterolu.

Ten gatunek sera produkowany jest w głównie na Sardynii, w Lazio i w okolicach Grosseto w Toskanii, a także na Sycylii. Jest wyrabiany z mleka pewnej tajemniczej rasy owiec i ma właściwości obniżania poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Brzmi fantastycznie? Takie rewolucyjne wiadomości przynosi nam brytyjski magazyn medyczny British Journal of Nutrition wydawany w Cambridge. Badania naukowe prowadzone były przy współpracy uczonych z uniwersytetów w Cagliari na Sardynii, w Pisie w Toskanii oraz jednego z producentów sera. Wyniki badań pokazują, że pecorino wyrabiany z mleka owiec karmionych świeżą trawą, zbija poziom cholesterolu we krwi osób jedzących go nawet o 7 %. Pecorino jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, twardym, o lekko pikantnym smaku.

Cena w polskich sklepach kształtuje się od 80 do 100zł za 1kg.

NA ZDROWIE! :) – Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...