Żółty ser na barbecue

22 czerwca 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Tym, którym znudziły się klasyczne grillowe specjały – kiełbaski i karkówka, polecamy ser żółty. Ser króluje coraz częściej na biesiadnym stole i ruszcie, a sięgają po niego nie tylko smakosze, ale także zwolennicy łatwych i przystępnych sposobów na dodatkowe doznania smakowe. A tych, żółty ser dostarcza wiele – uwydatnia smak potraw i napojów, stanowi świetną przekąskę na zimno i gorąco.

Wspólne spotkania towarzyskie w plenerze przy grillu są już tradycją. Nie tylko weekend czyni okazję do ucztowania pod chmurką. Coraz częściej też spotykamy się ze znajomymi, korzystając z dłuższych dni i sposobów na aktywne spędzenie wolnego czasu w parku i ogrodzie, w środku tygodnia. Przy kolejnej okazji postarajmy się zaskoczyć bliskich i urozmaicić menu serwowane z rusztu, wzbogacając je o żółty ser.

Żółty ser jako dodatek do dań grillowanych

Dobór specjałów do grilla to kwestia gustu, smaku i preferencji kulinarnych. Jeżeli tradycyjne kiełbaski i mięsa już zdążyły nam się znudzić, to idealnym dodatkiem będzie ser. Wcześniej przygotowane kawałki żółtego sera pokrojone w krótkie paski, bądź plasterki, możemy położyć na kiełbaskę w miejscu nacięć lub na całą porcję w przypadku mięs. Pamiętajmy, aby zrobić to w ostatniej chwili grillowania, bądź na talerzyku, kiedy potrawy są jeszcze gorące.

Serami, które sprawdzają się jako dodatek do smażonych mięs i kiełbas są gatunki serów o doskonałej topliwości – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Są to Gouda – popularny ser holenderski oraz Ser Moniecki – nasz oryginalny wyrób typu szwajcarskiego. Są to sery o łagodnych nutach, które uwydatniają walory smakowe np. pizzy czy zapiekanek lub, jak w tym przypadku, kiełbas i mięs – dodaje Ewa Polińska.

Smażony żółty ser

Ser z grilla zdobył uznanie w Polsce dzięki naszym południowym sąsiadom, Czechom i Słowakom. Mimo, że znany jako smažený lub pražony sýr przypomina ser camembert, to żółty ser jest również coraz częściej podawany w ten sam sposób. Aby go przygotować, należy wcześniej pokroić go w plasterki o grubości 1,5 – 2 cm, otoczyć dwa razy w panierce (zawsze najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej), aby pokryła całą powierzchnię plastra i kolejno owinąć folią albuminową lub grillować na specjalnych aluminiowych tackach. Smażony ser należy podawać, gdy jest sprężysty i jeszcze gorący – wtedy najlepiej smakuje i rozpływa się w ustach. W celu sprawdzenia jego konsystencji można nakłuwać go wykałaczką. Sam ser grillowany podaje się na listkach sałaty bądź z pomidorami, z dodatkiem rozmaitych sosów i ziół. Najbardziej odpowiednimi gatunkami sera żółtego do grillowania w ten sposób są sery holenderskie (bez dziur) twarde, pełnotłuste, jak np. Ser Edamski MSM Mońki. Warto dodać, że takie rozwiązanie może stanowić pomysł na danie główne spotkania.

Nie ma grilla bez…

…piwa. Większość spotkań przy kiełbasce oznacza spotkanie przy złocistym napoju z pianką. W celu udoskonalenia grillowego menu, można również sięgnąć po żółty ser. Zwolennicy łączenia tych specjałów, produktów otrzymywanych w procesie fermentacji, polecają sery aromatyczne i o zdecydowanych smakach. – Serami z charakterem, po które sięgają smakosze piwa są m.in. Ser Morski MSM Mońki, ceniony za lekko pikantny smak i Zamojski MSM Mońki, charakteryzujący się łagodnym smakiem z wyczuwalną kwaskowatą nutą i lekką goryczką – uzupełnia Ewa Polińska. Taki ser można podawać w kostkach, paluszkach, część przyprawiając ostrą papryką.

Świetnymi przekąskami na rodzinnych piknikach są także koreczki i sałatki – oczywiście z żółtym serem.

Sery jako dodatek do grilla, piwa lub jako posiłek główny to sposób na szybką, prostą i przede wszystkim przepyszną ucztę. Podczas doboru serów do ich przeznaczenia trudno o pomyłkę. Jednak sięgnięcie tylko po sery dobrej jakości, o odpowiednim smaku i dojrzałości w pełni wynagrodzi nam wcześniejsze zapoznanie się z produktem i przygotowanie do party, wieńcząc je sukcesem kulinarnym i towarzyskim. Ser z pewnością urozmaici menu barbecue, zaskoczy gości i wniesie dodatkowe doznania smakowe i estetyczne, które sprawią, że nasze grillowanie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.

file1340356881



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz