Zjeść bez stresu, czyli jak powinna wyglądać extra stołówka
„Extra!” – tak powinny reagować dzieci, wchodząc do stołówki. „Jest ona bowiem nie tylko miejscem spożywania posiłków, ale także przestrzenią, w której uczniowie spotykają się podczas długiej przerwy, budują relacje i odpoczywają”, opowiada Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. Jak zatem powinna wyglądać extra stołówka? Radzą eksperci.
Szkolna stołówka nie zawsze wygląda zachęcająco – stare krzesła i zwykłe stoły, kolory ścian takie same jak w salach lekcyjnych i mało urozmaicone menu. Wszystkie te czynniki sprawiają, że dzieci nie chcą spożywać posiłków w szkole.
Energia i wygoda
„Do przyjścia na stołówkę uczniów ma zachęcać już sam wygląd pomieszczenia – powinno być jasne i przestronne, w przyjaznych, ale jednocześnie energetycznych kolorach, które będą zachęcać uczniów do jedzenia”, podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”.
- Stoły powinny być na tyle duże, by zmieściło się przy nich kilka osób i tace z obiadem.
- Najlepiej, aby krzesła zostały wykonane z lekkiego materiału, żeby najmłodsi nie mieli problemu z ich przesunięciem.
- Na stołach powinny się znajdować obrusy, serwetki i wazoniki, które stworzą domowy nastrój. Obiad w szkolnej stołówce ma przypominać rodzinny posiłek, przywoływać jego atmosferę.
- Ciekawym elementem wykorzystywanym w nowo wyremontowanych stołówkach są dostawiane kanapy. Mogą stać przy stolikach, na przykład blisko okien lub w kątach sali. Dzięki temu do szkolnej stołówki przyjdą nie tylko amatorzy zjedzenia posiłków, ale również uczniowie, którzy chcą spędzić przerwę lub zjeść drugie śniadanie w spokojnym i wygodnym miejscu.
Sprawna organizacja
Elementy wystroju „extra stołówki” są ściśle związane z jej organizacją, sposobem działania, bo to pomieszczenie musi być niezwykle funkcjonalne:
- Okienko do wydawania posiłków powinno zostać tak ulokowane, aby można stworzyć dwie kolejki, co przyśpieszy odbiór obiadów.
- Dodatkowe półki na tacki, możliwość osobnego oddawania pustych talerzy lub tac oraz duża ilość miejsca przy okienku – to tylko niektóre rozwiązania, jakie powinno się zastosować w szkolnej stołówce. Zapewni to większe bezpieczeństwo dzieci, a także ich komfort psychiczny. Dzięki tym rozwiązaniom istnieje mniejsze ryzyko, że podczas odbierania posiłku wyleje się zupa lub spadnie talerz.
- Ułatwieniem stosowanym przez obsługę stołówki mogą być różnej wielkości naczynia, w zależności od wieku ucznia – na przykład zamiast płytkiego talerza podaje się młodszym dzieciom miseczkę.
- Przyjazne miejsce do zjedzenia szkolnego posiłku musi ułatwiać zachowanie higieny osobistej. Możliwość umycia rąk przed i po jedzeniu to istotny „rytuał” prawidłowego
spożywania obiadu. Na każdym stole powinny znajdować się serwetki do wytarcia rąk, serwetki przy sztućcach, podkładki pod talerze.
Zbilansowany jadłospis
Szkolna stołówka to nie tylko wystrój, ale także menu. Zapewnienie żywienia jest bowiem zadaniem związanym z opiekuńczą funkcją szkoły. Zdrowe i smaczne propozycje na szkolne obiady będą lubiane zarówno przez uczniów, jak i przez ich rodziców. Do tego zachęcające zapachy gotowanego obiadu, które wręcz zapraszają do stołówki.
Menu można prezentować odpowiednio wcześniej – dzięki temu uczeń wraz z rodzicami będą mogli zadeklarować z wyprzedzeniem, czy zdecydują się na posiłek. Niektóre ze stołówek już teraz prowadzą elektroniczne menu! Prezentują jadłospis na stronie internetowej szkoły, odpowiednio wcześniej zaplanowany, tak aby rodzice mogli zdecydować, czy ich dziecko wykupi w szkole obiady.
Jadłospis powinien zostać ułożony przez specjalistę ds. żywienia, by posiłki wydawane uczniom były elementem zbilansowanej diety.
Szkolna stołówka, aby zachęcić dzieci do spożywania posiłków, powinna być naprawdę extra: przestronna, przyjazna, wygodna, kojarząca się z pysznymi obiadami. Szkoła zapewniająca uczniom miejsce, gdzie można wspólnie komfortowo zjeść posiłek, spotkać się z rówieśnikami i odpocząć, to szkoła lubiana przez dzieci. Dążenia szkół do zapewniania uczniom tak wyglądającej stołówki wspiera program „Extra Szkolna Stołówka”, którego partnerem społecznym jest Federacja Polskich Banków Żywności.
_______________________________________________________________________
„Extra Szkolna Stołówka” to program edukacyjny dedykowany dla szkół podstawowych, którego partnerem społecznym jest Federacja Polskich Banków Żywności. Jego celem jest polepszenie warunków, w jakich dzieci w szkołach spożywają posiłki, oraz edukacja w zakresie właściwego gospodarowania żywnością. Każda szkoła zarejestrowana na stronie www.extrastolowki.pl otrzyma materiały edukacyjne w formie elektronicznej oraz scenariusz prowadzenia lekcji dla nauczycieli, przygotowane przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności. Programowi towarzyszy konkurs skierowany do szkół podstawowych, dzięki któremu zostanie wyłonionych 5 placówek, które wygrają remont stołówki o 30 000 zł. Rejestracji może dokonać dyrektor placówki lub inna osoba dorosła za jego zgodą, w okresie od 2 stycznia 2017 r. do 31 maja 2017 r. Inicjatorem programu jest marka Delma.
Regulamin programu znajduje się na www.extrastolowki.pl.