Ziemniaki ze słoika – szybki sposób na pyszny obiad bez wysiłku

dodał: Ewelina Szadkowska
Ziemniaki to jedno z najczęściej wybieranych warzyw w polskiej kuchni. I chyba najbardziej popularny dodatek do drugich dań. Gotujemy je, pieczemy, smażymy, dodajemy też do zup i sałatek. Uciążliwe bywa jednak ich obieranie. Mało kto wie, że ziemniaki można zawekować. Dzięki temu w każdej chwili możesz sięgnąć po gotowe ziemniaki do obiadu lub sałatki. Wypróbuj rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić czas i ułatwia przygotowanie codziennych posiłków.
Przedstawiamy dwa rozwiązania, które sprawdzą się przy wekowaniu ziemniaków. Możesz zamknąć w słoikach młode ziemniaczki i wykorzystać je w środku zimy. Wybierz wtedy ziemniaki mniej więcej podobnej wielkości. Możesz też przygotować w ten sposób starsze ziemniaki, krojąc je na równe kawałki. Do ziemniaków możesz też dodać inne warzywa, np. marchew, seler i korzeń pietruszki. Przygotuj duże słoiki i większy garnek do pasteryzacji. Słoiki koniecznie wyparz przed użyciem. Sprawdź, czy zakrętki są nienaruszone i pozwolą zachować szczelność.
Tak szybko zawekujesz ziemniaki
Pierwsza metoda polega na podgotowaniu ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Uważaj przy tym, bo nie mogą być rozgotowane. Powinny być ugotowane, ale wciąż lekko twarde. Nie wylewaj wody, w której się gotowały. Takie ziemniaki przełóż do słoików i zalej wodą z gotowania. Muszą być całkowicie zakryte, ale nie zalewaj słoików po sam brzeg. Pozostaw około 3-4 cm wolnej przestrzeni. Do słoików wlej po dwie łyżki oleju lub oliwy. Zakręć i zapełnione słoiki przełóż do garnka wyłożonego szmatką. Wlej wodę do wysokości około ¾ słoików. Zagotuj i pasteryzuj przez około 10 minut. Po pasteryzacji postaw słoiki denkami do góry, a gdy całkowicie wystygną, wynieś do spiżarni lub piwnicy.
Druga metoda polega na ułożeniu w słoikach surowych ziemniaków. Najpierw namocz je w słonej wodzie na około 20 minut. Na dwa litry wody daj łyżkę soli. Następnie ciasno ułóż ziemniaki w słoikach i zalej zimną wodą, zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni u góry. Na dno garnka połóż ściereczkę. Na ściereczce poukładaj zakręcone słoiki i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Gotuj przez 1,5 godziny. Tak przygotowane ziemniaki można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około pół roku.
Co zrobić z ziemniaków ze słoika?
Przede wszystkim możesz wykorzystać je jako dodatek do drugiego dania. Możesz też pokroić je w kostkę i dorzucić do sałatki. Na zimno będą pasować do grillowanych mięs. Sprawdzą się także w zapiekance. Zwykle musimy ją długo piec właśnie ze względu na ziemniaki. Z ziemniakami ze słoika przygotujesz ją błyskawicznie. Podsmaż mięso z cebulką, dorzuć ziemniaki i zapiecz pod pierzynką z żółtego sera. Najszybszy na świecie obiad to ziemniaczki ze słoika, jajko i bekon, podsmażone na patelni. Zastosowań takiego zapasu jest wiele.
Wekowane ziemniaki to sprytne rozwiązanie, które pozwala na wygodę i oszczędność czasu, jeśli zrobisz sobie odpowiednią ilość słoików. Dzięki temu możesz w każdej chwili przygotować szybki, zdrowy i sycący posiłek bez zbędnego wysiłku. Szczególnie polecamy ten trik dla osób zapracowanych, które mimo swojego trybu życia nie chcą rezygnować z pełnowartościowej i zdrowej diety na co dizeń.