Zielona rozkosz na widelczyku. Leśny Mech – ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem

6 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Piękny zielony kolor ciasta sprawia, że jest ono określane mianem Leśny Mech. I naprawdę cisto to przypomina leśne runo. Udekorowane malinami, poziomkami i borówkami, ciasto z kremem i szpinakiem to idealny letni przysmak. Odkąd spróbowałam po raz pierwszy zakochałam się w tym cieście i jego niezwykłym naturalnym kolorze. 

Gdyby ktoś powiedział mi kilka miesięcy temu, że szpinak to świetny dodatek do słodkiego ciasta, zaśmiałbym się pełną piersią. I kiedy zostałam poczęstowana tym ciastem miałam ogromny problem, aby spróbować. Jednak jego niezwykły urok i kolor mnie skusiły – i od tej pory uważam, że jest to ciasto i piękne i doskonałe. Naprawdę uwierzcie – to ciasto, podobnie jak i babeczki, które można wykonać na wzór tortu są po prostu pyszne.

Leśny Mech to zielony biszkopt z warstwą kremu mascarpone, przykryty kolejną warstwą pokruszonego zielonego biszkoptu i wykończony owocami, najlepiej kojarzącymi się z darami lasu (borówki, maliny, jeżyny). Zielony kolor ciasta pochodzi ze szpinaku. I chociaż jest go w cieście dużo, uwierzcie – jest bezsmakowy i idealnie komponuje się w cieście. Jednocześnie doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik spożywczy i nadaje ciastu piękny i intensywny zielony kolor. To świetny i podstępny sposób na włączenie „zdrowej zieleniny” do diety. Mina mojego męża (zagorzałego przeciwnika wszystkiego co zielone), kiedy dowiedział się z czego jest wykonane ciasto (oczywiście po zjedzeniu) – bezcenna.

Zaskakujące porady na leśny Mech inaczej

Kawałek ciasta po upieczeniu warto pokruszyć, aby na wierzchu uzyskać efekt mchu. Do warstwy kremowej można dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Do jednej z warstw można dodać rozdrobnione owoce. Na przyjęcie można przygotować ciasto jako muffinki i ozdobić poszczególne kawałki osobno. Zamiast mascarpone można użyć serka śmietankowego lub creme fraiche. Ale ponieważ śmietana kremówka jest zwykle słodka należy zmniejszyć ilość cukru lub całkowicie z niego zrezygnować. Jeśli nie mamy świeżego szpinaku, można użyć mrożonego szpinaku. I zaświadczam z pełną wiedzą – nikt nie poczuje smaku szpinaku w cieście. Właśnie najbardziej zaskakujące jest to, że Leśny Mech smakuje jak zwykłe ciasto biszkoptowe, które zostało zabarwione na zielono. Świetny sposób na dodanie warzyw do diety i świetny sposób, aby zaskoczyć i domowników i gości.

Jak przygotować ciasto Leśny Mech?

Składniki:
Biszkopt:
– 350 g świeżego szpinaku
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1/3 szklanki oleju
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– owoce do dekoracji (borówki, maliny, poziomki, truskawki)
Krem:
– 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
– 200 g śmietanki kremówki
– 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować okrągłą formę do ciasta olejem lub masłem. Wrzucić umyty szpinak na ciepłą patelnię i poczekać aby się zaparzył. Umieścić w blenderze razem z jajkami, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Blednować, aby uzyskać jedwabistą konsystencję. Włożyć mieszankę do natłuszczonej formy i piec przez 40 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę na sztywno, a następnie wymieszać z mascarpone i cukrem. Pokroić schłodzone ciasto i przełożyć masą z mascarpone. Mały kawałek ciasta pokruszyć, nadając mu efekt „mchu”. Udekorować ciasto owocami.