Ziarna, pestki, orzechy. Pyszne superfood – recenzja
Ziarna, pestki, orzechy
Pyszne superfood – recenzja
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć składników zaliczanych do tzw. superfoods, w tym ziaren, orzechów i pestek. Superżywność obejmuje produkty o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogate w składniki odżywcze i związki bioaktywne. Pojęcie znane jest osobom zainteresowanym tematyką zdrowych diet, ale powinno być stać się elementem codziennego jadłospisu wszystkich.
Lista korzyści płynących z regularnego spożywania orzechów, ziaren i pestek nie ma końca. Co więcej, wprowadzenie ich do jadłospisu jest bardzo łatwe, znajdą zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i tych na słodko. Mogą być stosowane jako dodatek do koktajli, owsianek oraz dań funkcjonalnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, makaronów, sosów, płatków śniadaniowych, możemy je traktować również jako zdrową przekąskę.
Ziarna, pestki i orzechy są też głównymi bohaterami najnowszej książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook. Znajdziemy tu przepisy kulinarne z wykorzystaniem pestek słonecznika i dyni, nasion lnu, sezamu i chia, a także migdałów, orzechów włoskich, laskowych, pekan, nerkowca, pistacji, pinioli, orzechów arachidowych i kokosa. Książka funkcjonalnie została podzielona na 4 rozdziały, wyróżniając przekąski i sałatki, dania gorące, ciastka i desery oraz mleka, masła i pasty.
Wraz z kolejnymi stronami kulinarnego przewodnika zanurzamy się w świat przyjemności – przepisów na ciekawe i inspirujące dania i smakołyki. Wśród przekąsek oczarują nas pomysły na grzanki śródziemnomorskie z orzechami włoskimi i figami lub grzanki z serm, gruszką i orzechami, tartinki z serem pleśniowym i orzechami, granolę z orzechami i słonecznikiem, a także fantastyczne receptury na zdrowe sałatki, w tym sałatkę z selera i orzechów, surówkę z marchewki i ziaren słonecznika, surówkę z czerwonej kapusty z orzechami, sałatkę z cykorii i granatów z nasionami, sałatkę z rukoli z owocami i orzechami, sałatkę Waldorf z kurczakiem, sałatą, selerem i orzechami, sałatkę szpinakową z granatem i orzechami, zieloną sałatkę z ogórkiem i nasionami lnu, sałatkę z brukselki i migdałów, sałatę z piersią kaczki z orzeszkami piniowymi, czy sałatkę szpinakową z owocami i orzechami.
Pomysły na dania gorące, to między innymi przepisy na quiche z brukselką i orzechami, makaron z brokułami i orzeszkami pinii, pappardelle z piniolami i parmezanem, wstążki z dynią i suszonymi pomidorami, kaszotto z brokułami i migdałami czy ryż ze szpinakiem i orzeszkami ziemnymi. W tej niezwykłej książce znajdziemy również przepisy na makaron z cukinii z orzeszkami piniowymi, curry warzywne z orzechami nerkowca, czarną fasolę ze szpinakiem i orzechami, gulasz meksykański z orzechami czy faszerowane bataty z pestkami dyni oraz bakłażanowe roladki z orzechowym nadzieniem.
Wśród przepisów na ciastka i desery zachwycają między innymi receptury na wykonanie sezamków, krakersów, batoników orzechowych, baklawy, tarteletek orzechowo-karmelowych, tartyv z piniolami, muffinek pistacjowych, ciasta daktylowo-orzechowego czy chałwy słonecznikowej z orzechami lub kulek sezamowych z bakaliami. Same pyszne, słodkie i proste do wykonania rozkosze.
Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, lekkiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy z wykorzystaniem ziaren, orzechów i pestek, które miejscami dowodzą, że kuchnia może być zdrową rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną. Ta książka, podobnie jak superfoods, bez zbędnego wysiłku może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…
Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Ziarna, pestki, orzechy bez cienia wątpliwości udowadnia, że można jeść i smacznie i kolorowo i zdrowo. Kuchnia z wykorzystaniem pestek, ziaren i orzechów jest dla każdego, a przepisów z superfoods to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy modnej i zdrowej kuchni. Kuchni superfood.
Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy.
Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!
www.bookandcook.pl
Portal Uroda i Zdrowie objęła książkę Ziarna, pestki, orzechy. Pyszne superfood patronatem medialnym.