Ziarna to esencja sił witalnych, które płyną z natury. Dzięki skoncentrowanym w nich składnikom, roślina może rozwijać się prawidłowo. W tych drobinkach tkwi wielka życiodajna moc. Warto czerpać z niej to co najlepsze, by cieszyć się urodą i zdrowiem.
Słonecznik – na piękną cerę
Nieskazitelna, zadbana cera, zdrowa i lśniąca skóra jest priorytetem nie tylko kobiet. W jej zachowaniu bardzo istotną kwestią jest odpowiednia dieta. Niepozorne pestki słonecznika, mają wręcz zbawienny wpływ na wygląd cery i skóry. Zawierają one witaminę A, D i witaminy z grupy B, a także są bogatym źródłem witaminy E, spowalniającej proces starzenia. Taka mieszanka sprawi, że skóra będzie rozświetlona i bardziej gładka. Ziarna słonecznika składają się z wielu istotnych dla zdrowia pierwiastków m.in. cynku, który przyśpiesza gojenie
się ran, pomagając w walce z trądzikiem. Receptą na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego są magnez i potas, właśnie dlatego warto włączyć słonecznik do swojego jadłospisu, by być bardziej odpornym na stres.
Sezam – skarbnica zdrowia
W kuchni japońskiej króluje sezam. Na to ziarno powinniśmy zwrócić uwagę, nie tylko przez wzgląd na jego walory smakowe. Korzystne dla zdrowia właściwości „złotych nasion” wykorzystywano już w czasach starożytnych. Sezam dostarcza organizmowi wapnia, budulca dla kości i zębów. Pierwiastek ten reguluje funkcjonowanie mięśni. Roślina zawiera także sezaminę i sezamolinę, pomagające obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto te dwa składniki zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Ziarna sezamu pełne są nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dodają energii na cały dzień i zwiększają odporność naszego organizmu.
Żyto – sprzymierzeniec w walce o piękną sylwetkę
Wyroby żytnie posiadają węglowodany nieskrobiowe, czyli takie, które nie przyczyniają się do nagłego podniesienia poziomu glukozy i insuliny we krwi. Natomiast zawarty w nich błonnik przedłuża uczucie sytości. Mąka żytnia pomaga walczyć z nadwagą. Zaś aminokwasy i minerały zawarte w tym typie ziarna, łatwiej jest przyswoić.
Trzy ziarna, jak wprowadzić je do swojej diety?
By zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze, drastyczne zmiany i wyszukane przepisy, nie są już koniecznością. Fundamentem zbilansowanej diety jest pełnoziarniste pieczywo. Ciemny chleb kanapkowo tostowy Dan Cake, łączy w sobie życiodajną moc trzech ziaren oraz tradycyjną recepturę – powstaje bowiem na naturalnym zakwasie. Nasz organizm funkcjonuje dzięki ciągłym przemianom, tysiące komórek ulegają regeneracji, mikroelementy zawarte w nasionach, pomagają regulować ten proces. Składniki chleba Dan Cake, pochodzą z natury, dzięki nim, możemy dbać o ciało i umysł od wewnątrz.
Kanapka z burakiem, awokado i ananasem
Składniki (na 4 kanapki):
8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,
1 średni burak,
1 awokado,
1 opakowanie sera mascarpone,
1 ananas ( najlepiej świeży).
Przygotowanie:
Buraka myjemy, obieramy. Zgodnie z naszymi preferencjami buraka możemy pokroić na plasterki, bądź zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W całości skrapiamy warzywo octem balsamicznym i posypujemy solą gruboziarnistą. Cztery kromki chleba kanapkowo – tostowego smarujemy serkiem mascarpone. Układamy buraka na kanapce. Później obieramy ananasa, kroimy w plasterki i układamy na przyrządzonym buraku, całość posypujemy roszponką. Zamykamy kanapkę drugą kromką chleba i przekrajamy je na dwa trójkąty.