Zdrowe kawy zbożowe – oczyszczające i nie tylko!

18 grudnia 2014, dodał: sylmos
Artykuł zewnętrzny

Kawa to szlachetny i aromatyczny napój. Nierzadko pomaga nam przetrwać ciężki dzień, a dodatkowo wspomaga nasze zdrowie oraz pozwala się skutecznie zrelaksować. Jest zatem niezbędna w dzisiejszym zabieganym świecie — dzięki niej żyjemy lepiej, zdrowiej i dłużej!

kawka

Niestety wśród wszystkich rodzajów kaw, wciąż niedoceniana pozostaje kawa zbożowa, która jest wyśmienitym, pobudzającym napojem, a jednocześnie stanowi świetną alternatywę dla wszystkich, którzy nie mogą spożywać kawy naturalnej. W związku z tym postanowiliśmy przybliżyć Wam zalety naturalnych, ekologicznych i zdrowych kaw zbożowych o udowodnionych naukowo właściwościach prozdrowotnych, które są dostępne na stronie Polorama.org

 

Kawa zbożowa — bogactwo składników odżywczych

Głównym składnikiem każdej kawy zbożowej jest jęczmień, będący doskonałym źródłem błonnika, który korzystnie sprawdza się nie tylko w walce z otyłością, ale również działający zbawiennie na nasz układ pokarmowy.

Dodatkowo zawarte w kawie zboże jęczmienne, to cenne źródło selenu, który jest niezbędnym składnikiem organizmu. Selen odpowiada m.in. za zapobieganie starzeniu się komórek oraz powstawaniu zmian nowotworowych w różnych tkankach i narządach, dlatego uważa się, że jęczmień to zboże przydatne w walce z rakiem. Wraz z witaminą E selen zwiększa ilość wytwarzanych ciał odpornościowych i dzięki temu wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jęczmień bogaty jest również w mangan, niacynę oraz fosfor (który jest budulcem kości i zębów), a także w witaminy B1, B2 i B6.

Drink-Coffee

Kawy marki Galca: źródło zdrowia i urody

Kawy marki Galca zostały także dodatkowo wzbogacone cennymi składnikami; można śmiało stwierdzi, że kawy zbożowe z dodatkami: głogu, melisy, żeń-szenia, cykorii, jęczmienia i echinacei, to źródło zdrowia i urody. Tak cenne składniki pozwalają zachować dobrą formę i przedłużają życie. Zdrowe żywienie jest bowiem jednym z najważniejszych filarów długowieczności. W związku z tym na każdym opakowaniu umieszczono również oznakowanie ,,BEZ GMO’’, co oznacza, że produkty nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm.

bez gmo

Nasze kawy są unikatem na polskim rynku, ponieważ wyprodukowane wyłącznie z naturalnych ekologicznych składników z dodatkiem ziół. Polecamy kawy: ,,Nadzwyczajna’’ z melisą i głogiem; ,,Życiodajna’’ z Echinacea; ,,Oczyszczająca’’ z podkarpackim żeńszeniem.

 

Kawa zbożowa „Z głogiem i melisą”

z-glogiem-i-melisa

Zawiera ziarno jęczmienia, które jest bogate w witaminy B1, B2, B6, beta karoten, kwas foliowy, potas i wapń, cynk, krzem, selen, a także magnez i mangan. Dzięki nim pozytywnie wpływa na kondycję naszych kości i tkanki łącznej, zapobiega skurczom mięśni i anemii. Poprawia wygląd włosów i paznokci, działa przeciwnowotworowo, a zawarty w niej błonnik zmniejsza apetyt i reguluje trawienie, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego i leczenie wrzodów żołądka, wyrównuje ciśnienie krwi i stabilizuje pracę serca oraz wątroby.

Z kolei cykoria zawarta w tej kawie działa żółciotwórczo, żółciopędnie, moczopędnie, prebiotycznie oraz hipoglikemicznie. Dzięki bogactwu leczniczych substancji pomaga w leczeniu cukrzycy i skutecznie odbudowuje mikroflorę jelitową. Ma też właściwości poprawiające trawienie, odtruwające i regenerujące wątrobę.

Owoc głogu pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia i krążenie krwi, wspomaga wydolność organizmu i neutralizuje wolne rodniki zatruwające organizm. Obniża poziom złego cholesterolu, więc jest pomocny w leczeniu miażdżycy.

Melisa to znany sposób na zapobieganie bezsenności. Ponadto na działanie łagodzące dolegliwości wątrobowe i żołądkowe (zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka). Jest polecana przy astmie i anemii, a także osobom z tendencjami do zwyrodnienia siatkówki oka (cukrzykom, osobom starszym i cierpiącym na jaskrę).

Kawa Oczyszczająca z karpackim żeń-szeniem

z karpackim żeńszeniem

Korzeń karpackiego żeń-szenia, o działaniu zbliżonym do oryginalnego, azjatyckiego, jest adaptogenem, czyli posiada wyjątkowo pozytywny, tonizujący wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podnosi witalność, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża poziom glukozy we krwi, oczyszcza organizm ze szkodliwych wolnych rodników, ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga w redukcji nadwagi i poprawia ogólną przemianę materii. Zwiększa umysłowe i fizyczne możliwości organizmu, przeciwdziała zmęczeniu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza skutki uszkodzeń wątroby przez związki toksyczne, przeciwdziała fizjologicznym zmianom powodowanym przez stres, poprawia pamięć, wzmacnia system nerwowy i reguluje zawartość cholesterolu we krwi.
Najcenniejszą odmianą żeń-szenia są rośliny, posiadające biały korzeń. Zawiera on bowiem najwięcej substancji czynnych, którymi są tzw. ginsenozydy.
Ginsenozydy poprawiają dotlenienie tkanek organizmu, wpływając korzystnie na zdolność organizmu do podejmowania wysiłku zarówno fizycznego jak i intelektualnego. Dodatkowo ginsenozydy stymulują prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększając odporność organizmu na zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także zwalczają wolne rodniki.
Kawa ta zawiera także ziarno jęczmienia i cykorię, o licznych właściwościach prozdrowotnych – od poprawy funkcjonowania układu trawiennego po neutralizację wolnych rodników i opóźnianie procesu starzenia. Wyjątkowo dobrze sprawdza się u osób prowadzących nieregularny tryb życia, np. często pracujących na nocnych zmianach.

Kawa zbożowa „Życiodajna”

z-echinacea

Uzdrawiająca echinacea, cykoria i ziarno jęczmienia są składnikami kawy zbożowej „Życiodajna”. Nie tylko leczy i chroni przed przeziębieniem. Przede wszystkim wzmacnia organizm i chroni przed wieloma innymi chorobami. Zawiera cenne dla organizmu człowieka witaminy: B1, B2, B6, beta karoten, kwas foliowy, potas i wapń wzmacniający kości, żelazo niezbędne dla prawidłowego składu i poziomu krwi, magnez zapobiegający skurczom mięśni i negatywnym skutkom stresu, mangan pozytywnie działający na odporność organizmu, cynk i krzem – niezbędne przy tworzeniu tkanki łącznej, wzmacniające włosy i paznokcie. Selen chroni przed wolnymi rodnikami, działając przeciwrakowo, oraz błonnik, niezbędny do prawidłowego trawienia.
Echinacea (jeżówka) skutecznie wspomaga układ odpornościowy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Neutralizuje dolegliwości bólowe i gorączkę, działa przeciwzapalnie.
Znakomicie regeneruje wycieńczony chorobą organizm zapobiegając nawrotom chorób. Leczy katar sienny, infekcje ucha, dróg moczowych czy zatok. Badania naukowe potwierdziły, że echinacea stymuluje białka, które niszczą komórki rakowe. Stałe przyjmowanie preparatów z Echinacea zmniejsza ryzyko przeziębienia o około 58% .
Jeszcze więcej zdrowia, energii i smaku w Państwa filiżance.

Serdecznie polecamy i zachęcamy do zakupów w sieci handlowej MarcPol S.A. lub na naszej stronie www.polorama.org

LOGO