Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów – recenzja

15 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Odpowiednio dobrane komponenty oraz aromaty sprawiają, że herbata lub kawa może nie tylko pysznie smakować, ale poprzez wzbogacenie o dodatkowe składniki, mogą również mieć wiele dodatkowych, pożądanych właściwości. Dzięki temu picie ich na co dzień pozytywnie na nas wpłynie i stanie się nie tylko chwilą relaksu i odprężenia, ale również naturalnym sposobem na wspomaganie naszego ciała i umysłu. Herbaty i kawy mogą być sporządzane i podawane w wielu odsłonach smakowych i składnikowych, co sprawia, że każdy może dobrać dla siebie coś, co z pewnością przypadnie mu do gustu.

Wspaniałą wiedzę na temat kaw i herbat, które możemy przygotować samodzielnie z naturalnych składników znajdziemy w fantastycznej książce Wydawnictwa Pascal pt.: „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów autorstwa Katarzyny Mikulskiej i Artura Bokła.

Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy na temat zalet naturalnych kaw i herbat oraz ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Autorzy przekonują, iż kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, zwłaszcza jeśli sami zaczniemy eksperymentować, kreując unikalne smaki, poprzez wykorzystanie roślin wokół siebie i odkrywanie nowych i ciekawych połączeń. Recenzja okładkowa zapewnia, że w książce każdy znajdzie mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które możemy znaleźć na łąkach, w ogrodach i lasach. I jest to recenzja w pełni uzasadniona.

Aromatyczna, pobudzająca kawa o poranku i gorąca herbata po męczącym dniu należą do tych drobnych przyjemności, które potrafią wprawić w lepszy nastrój. Jednak, aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem naturalnej kawy lub herbaty, warto wiedzieć, w jaki sposób je przygotować. Dlatego we stępie książki autorzy przedstawiają nam podstawowe i ciekawe informacje na temat dzikich kaw i herbat, ich parzeniu, fermentacji, zbiorach surowców i suszeniu. Dla wszystkich miłośników zielarstwa to ekscytująca encyklopedia wiedzy. Z przedstawionych informacji poznamy również metody przygotowywania kaw z dziko rosnących roślin, poznamy metody suszenia, palenia i prażenia, jak również ich mielenia i wreszcie parzenia.

Przepisy na herbaty podzielone są na niefermentowane herbaty ziołowe, fermentowane herbaty z dzikich roślin oraz herbaty mrożone. Wśród pomysłów na niefermentowane herbaty ziołowe w książce znajdziemy przepisy m.in. na herbatę z pąków bukowych, kory wierzbowej, kwiatów lipy, herbatę miętową z pomarańczą, herbatę z białej koniczyny, owoców głogu, bylicy, chabrów, brzozy czy gałązek czeremchy, przepisy na herbatę świerkową lub z korzeni babki. Ciekawostką smakową może okazać się herbata miętowo-sosnowa z pędami sosny w czekoladzie lub też herbata z pędów jeżyny na soku klonowym.

Wśród receptur na fermentowane herbaty z dzikich roślin znajdziemy między innymi instrukcje przygotowania herbaty z wierzbówki lub czeremchy z różnymi dodatkami, herbatę z liści lipy, liści borówki, recepturę na herbatę jeżynową egzotyczną, herbatę z dzikiej porzeczki, napar po zbójnicku, herbatę z dzikiej gruszy, liści tarniny, liści poziomki, napar bananowo-poziomkowy oraz herbatę z liści klonu, czy wierzbownicy. Najbardziej zaskakujące było dla mnie odkrycie przepisów na herbatę z fermentowanych „kotków” wierzby, herbatę jabłkowo-czekoladową oraz  kwiatów koniczyny łąkowej, o których jeszcze nigdy nie słyszałam.

Pomysły na herbaty mrożone, to między innymi instrukcje przygotowania naparów podawanych z lodem i licznymi dodatkami, jak herbata miętowa z ogórkiem i cytryną, herbata lipowa z limonką i miętą, malinowa z melisą i lipą oraz cytryną, owocowa z miodem, orientalna z liśćmi rdestowca japońskiego, czy jeżynowo-imbirowa oraz migdałowa z rumem.

Autorzy wśród pomysłów na naturalne kawy przedstawiają przepisy na kawy z dzikich roślin jadalnych, w tym oryginalne receptury na kawę z żołędzi czystą lub z różnymi dodatkami, jak owoce, bita śmietana i czekolada, przepisy na kawę z mniszka lekarskiego z konfiturą wiśniową z jajkiem i śmietanką, z nasion włośnicy zielonej, nasion chwastnicy jednostronnej, szyszkojagód jałowca, z bukwi, korzeni łopianu, owoców kaliny, kłączy perzu z rodzynkami lub konfiturą z pomarańczy, ziaren przytuli czepnej z miętą, z korzeni cykorii podróżnik, z cykorii z kremem czekoladowym, kłączy pałki wodnej, w tym kawa kokosowa lub piernikowa z kłącza trzciny, a także kawy do przygotowania z pestek róży, orzechów laskowych, owoców głogu, z czagi, topinamburu, oraz przepisy na kawę łopianową z czekoladą, kawę z marchwi zwyczajnej, czy z kłącza łączenia baldaszkowego.

Napoje kawowe mrożone, to pomysły na przygotowanie i podanie kawy ananasowo-berberysowej, berberysowej z owocami leśnymi, żołędziowo-imbiorowej, kawy z pałki wodnej z truskawkami lub marchewkowej z owocami, orzechowej z malinami, kawy z cykorii z orzechami i bananem, z głogu z konfiturą różaną, z nasion przytuli z jabłkami, z nasion włośnicy sinej z dziką porzeczką i lodami.

W książce znajdziemy także pomysły na naturalne i oryginalne dodatki nie tylko do kaw czy herbat, jak np. syrop z mniszka lekarskiego, konfitura ze śliwki węgierki, konfitura malinowa, nalewka z owoców czeremchy, syrop z kwiatów podbiału, syrop z młodych pędów sosny, konfitura z płatków róży, syrop z mięty, czy też syrop z orzechów.

Całości obrazu dopełnia ciekawa szata graficzna, zdjęcia utrzymane w stylu rustykalnym, bardzo ciekawe i pomysłowe aranżacje idealnie oddające klimat książki. Pozycja jest bardzo estetycznie wydana, a przepisy dokładne, rzeczowe, przejrzyste i dokładnie opisane. Tym samym lektura jest prawdziwą przyjemnością, a każda kolejna strona prawdziwym odkryciem.

Jeśli wydaje Ci się, że wiesz wszystko o ziołowych i naturalnych naparach herbacianych i kawowych, książka Katarzyny Mikulskiej i Artura Bokła może Cię wytrącić ze stanu samozachwytu. Jest to bowiem pozycja ze wszech miar niezwykła i oryginalna, a przedstawione w niej przepisy i propozycje unikatowe. Stanowi lekturę fenomenalną i odkrywczą. Polecam wszystkim, dla poszerzenia wiedzy lub jej odkrycia, a także możliwości spróbowania kaw i herbat w odsłonach, które niejednokrotnie zadziwią i zaskoczą. Rekomenduję z „dziką” przyjemnością i prawdziwym zachwytem.

Wydawnictwo Pascal