Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów – recenzja

15 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Odpowiednio dobrane komponenty oraz aromaty sprawiają, że herbata lub kawa może nie tylko pysznie smakować, ale poprzez wzbogacenie o dodatkowe składniki, mogą również mieć wiele dodatkowych, pożądanych właściwości. Dzięki temu picie ich na co dzień pozytywnie na nas wpłynie i stanie się nie tylko chwilą relaksu i odprężenia, ale również naturalnym sposobem na wspomaganie naszego ciała i umysłu. Herbaty i kawy mogą być sporządzane i podawane w wielu odsłonach smakowych i składnikowych, co sprawia, że każdy może dobrać dla siebie coś, co z pewnością przypadnie mu do gustu.

Wspaniałą wiedzę na temat kaw i herbat, które możemy przygotować samodzielnie z naturalnych składników znajdziemy w fantastycznej książce Wydawnictwa Pascal pt.: „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów autorstwa Katarzyny Mikulskiej i Artura Bokła.

Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy na temat zalet naturalnych kaw i herbat oraz ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Autorzy przekonują, iż kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, zwłaszcza jeśli sami zaczniemy eksperymentować, kreując unikalne smaki, poprzez wykorzystanie roślin wokół siebie i odkrywanie nowych i ciekawych połączeń. Recenzja okładkowa zapewnia, że w książce każdy znajdzie mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które możemy znaleźć na łąkach, w ogrodach i lasach. I jest to recenzja w pełni uzasadniona.

Aromatyczna, pobudzająca kawa o poranku i gorąca herbata po męczącym dniu należą do tych drobnych przyjemności, które potrafią wprawić w lepszy nastrój. Jednak, aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem naturalnej kawy lub herbaty, warto wiedzieć, w jaki sposób je przygotować. Dlatego we stępie książki autorzy przedstawiają nam podstawowe i ciekawe informacje na temat dzikich kaw i herbat, ich parzeniu, fermentacji, zbiorach surowców i suszeniu. Dla wszystkich miłośników zielarstwa to ekscytująca encyklopedia wiedzy. Z przedstawionych informacji poznamy również metody przygotowywania kaw z dziko rosnących roślin, poznamy metody suszenia, palenia i prażenia, jak również ich mielenia i wreszcie parzenia.

Przepisy na herbaty podzielone są na niefermentowane herbaty ziołowe, fermentowane herbaty z dzikich roślin oraz herbaty mrożone. Wśród pomysłów na niefermentowane herbaty ziołowe w książce znajdziemy przepisy m.in. na herbatę z pąków bukowych, kory wierzbowej, kwiatów lipy, herbatę miętową z pomarańczą, herbatę z białej koniczyny, owoców głogu, bylicy, chabrów, brzozy czy gałązek czeremchy, przepisy na herbatę świerkową lub z korzeni babki. Ciekawostką smakową może okazać się herbata miętowo-sosnowa z pędami sosny w czekoladzie lub też herbata z pędów jeżyny na soku klonowym.

Wśród receptur na fermentowane herbaty z dzikich roślin znajdziemy między innymi instrukcje przygotowania herbaty z wierzbówki lub czeremchy z różnymi dodatkami, herbatę z liści lipy, liści borówki, recepturę na herbatę jeżynową egzotyczną, herbatę z dzikiej porzeczki, napar po zbójnicku, herbatę z dzikiej gruszy, liści tarniny, liści poziomki, napar bananowo-poziomkowy oraz herbatę z liści klonu, czy wierzbownicy. Najbardziej zaskakujące było dla mnie odkrycie przepisów na herbatę z fermentowanych „kotków” wierzby, herbatę jabłkowo-czekoladową oraz  kwiatów koniczyny łąkowej, o których jeszcze nigdy nie słyszałam.

Pomysły na herbaty mrożone, to między innymi instrukcje przygotowania naparów podawanych z lodem i licznymi dodatkami, jak herbata miętowa z ogórkiem i cytryną, herbata lipowa z limonką i miętą, malinowa z melisą i lipą oraz cytryną, owocowa z miodem, orientalna z liśćmi rdestowca japońskiego, czy jeżynowo-imbirowa oraz migdałowa z rumem.

Autorzy wśród pomysłów na naturalne kawy przedstawiają przepisy na kawy z dzikich roślin jadalnych, w tym oryginalne receptury na kawę z żołędzi czystą lub z różnymi dodatkami, jak owoce, bita śmietana i czekolada, przepisy na kawę z mniszka lekarskiego z konfiturą wiśniową z jajkiem i śmietanką, z nasion włośnicy zielonej, nasion chwastnicy jednostronnej, szyszkojagód jałowca, z bukwi, korzeni łopianu, owoców kaliny, kłączy perzu z rodzynkami lub konfiturą z pomarańczy, ziaren przytuli czepnej z miętą, z korzeni cykorii podróżnik, z cykorii z kremem czekoladowym, kłączy pałki wodnej, w tym kawa kokosowa lub piernikowa z kłącza trzciny, a także kawy do przygotowania z pestek róży, orzechów laskowych, owoców głogu, z czagi, topinamburu, oraz przepisy na kawę łopianową z czekoladą, kawę z marchwi zwyczajnej, czy z kłącza łączenia baldaszkowego.

Napoje kawowe mrożone, to pomysły na przygotowanie i podanie kawy ananasowo-berberysowej, berberysowej z owocami leśnymi, żołędziowo-imbiorowej, kawy z pałki wodnej z truskawkami lub marchewkowej z owocami, orzechowej z malinami, kawy z cykorii z orzechami i bananem, z głogu z konfiturą różaną, z nasion przytuli z jabłkami, z nasion włośnicy sinej z dziką porzeczką i lodami.

W książce znajdziemy także pomysły na naturalne i oryginalne dodatki nie tylko do kaw czy herbat, jak np. syrop z mniszka lekarskiego, konfitura ze śliwki węgierki, konfitura malinowa, nalewka z owoców czeremchy, syrop z kwiatów podbiału, syrop z młodych pędów sosny, konfitura z płatków róży, syrop z mięty, czy też syrop z orzechów.

Całości obrazu dopełnia ciekawa szata graficzna, zdjęcia utrzymane w stylu rustykalnym, bardzo ciekawe i pomysłowe aranżacje idealnie oddające klimat książki. Pozycja jest bardzo estetycznie wydana, a przepisy dokładne, rzeczowe, przejrzyste i dokładnie opisane. Tym samym lektura jest prawdziwą przyjemnością, a każda kolejna strona prawdziwym odkryciem.

Jeśli wydaje Ci się, że wiesz wszystko o ziołowych i naturalnych naparach herbacianych i kawowych, książka Katarzyny Mikulskiej i Artura Bokła może Cię wytrącić ze stanu samozachwytu. Jest to bowiem pozycja ze wszech miar niezwykła i oryginalna, a przedstawione w niej przepisy i propozycje unikatowe. Stanowi lekturę fenomenalną i odkrywczą. Polecam wszystkim, dla poszerzenia wiedzy lub jej odkrycia, a także możliwości spróbowania kaw i herbat w odsłonach, które niejednokrotnie zadziwią i zaskoczą. Rekomenduję z „dziką” przyjemnością i prawdziwym zachwytem.

Wydawnictwo Pascal






FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...