Zdrowie prosto z owoców, czyli dieta przyszłej mamy
Ciąża to dla okres niosący ze sobą wiele zmian w organizmie kobiety. Aby były one jak najbardziej pozytywne przyszła mama powinna zadbać, by w jej jadłospisie nie zabrakło odpowiednich witamin i mikroelementów. W jakie substancje odżywcze powinna obfitować dieta kobiety oczekującej narodzin potomka? Wyjaśnia Małgorzata Budzik z firmy EuroSer
Zdrowie rozwijającego się w brzuchu malucha zależy przede wszystkim od kondycji jego mamy. Z tego też względu podczas całej ciąży kobieta musi dbać o siebie ze szczególną troską i uwagą. Najważniejsze jest unikanie stresów i przemęczania, ale niezwykle korzystna jest również poprawa nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo przecież, że wzbogacenie diety o produkty bogate
w witaminy i mikroelementy sprawia, że przyszła mama czuje się dobrze przez całe dziewięć miesięcy. Zamiast zdawać się całkowicie na farmaceutyki warto sięgnąć po owoce i warzywa, stanowiące prawdziwą skarbnicę witamin.
Kwas foliowy – niezbędny dla zdrowia
Wiele owoców obfituje w kwas foliowy, którego rola w prawidłowym rozwoju dziecka w łonie matki jest nie do przecenienia. Ma on bowiem dodatni wpływ na system nerwowy, w tym mózg, a także reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Jest również nieodzowny w prawidłowym działaniu układu krwiotwórczego zarówno przyszłej mamy, jak i rozwijającego się maluszka. „Naukowcy dowodzą, że kobiety powinny przyjmować 0,4-1,0 mg kwasu foliowego dziennie, aż do końca trzeciego miesiąca ciąży. Nieocenionym źródłem tej substancji są owoce, zwłaszcza maliny, banany i pomarańcze. Warto zatem jeść je w każdej postaci – na surowo, w sałatkach owocowych lub też spożywać w postaci soku, np. niepasteryzowanego Soku Jabłko+Malina+Jagoda marki sonatural”, tłumaczy Małgorzata Budzik Marketing Manager z firmy EuroSer.
Moc witamin
W okresie ciąży organizm potrzebuje nie tylko kwasu foliowego, ale praktycznie wszystkich witamin. Na szczęście wprowadzając do swojego jadłospisu odpowiednią porcję owoców i warzyw przyszłe mamy mogą zaspokoić to zapotrzebowanie. „Szczególnie cenne dla kobiet w ciąży są witaminy A, E, C oraz beta-karoten, które odnaleźć można w jabłkach, mango, pomarańczach, a także w marchewce, czyli w owocach i warzywach, które stanowią podstawę Soku Jabłko+Marchewka+Mango marki sonatural. Witamina E jest przeciwutleniaczem, a przy tym wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega niszczeniu komórek. Witamina C wspomaga natomiast układ odpornościowy. Co więcej – jej prawidłowy poziom w organizmie matki umożliwia właściwe uwapnienie kości dziecka, sama witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, którego niedobór prowadzi groźnej dla rozwijającego się w brzuch mamy maluch anemii. Żelazo jest szczególnie potrzebne w ostatnim trymestrze ciąży – dziecko magazynuje wówczas ten pierwiastek w organizmie po to, aby mogło pokryć swoje potrzeby w ciągu 4-6 miesięcy po urodzeniu”, wyjaśnia Marketing Manager z firmy EuroSer.
Błonnik to podstawa
Każdego dnia organizm przyszłej mamy potrzebuje ok. 30 gramów błonnika. Jego duże pokłady zawierają takie owoce jak jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze czy banany, warto zatem mieć je zawsze pod ręką. „Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi oraz pomaga usuwać z organizmu szkodliwe substancje – toksyny i metale ciężkie.
W związku z tym panie spodziewające się dziecka powinny spożywać bogate w błonnik owoce kilka razy dziennie, np. w postaci naturalnego Soku Jabłko+Gruszka lub Jabłko+Truskawka+Pomarańcza marki sonatural”, wyjaśnia Małgorzata Budzik z firmy Euroser.
Natura przede wszystkim
Nawet kiedy w zasięgu ręki nie ma świeżych jabłek, marchewek czy bananów, przyszłe mamy nie powinny rezygnować z owoców. W takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w sok owocowy, który, dzięki poręcznej butelce, zmieści się w kobiecej torebce. Najlepiej aby był to sok niepasteryzowany, pozbawiony konserwantów i dodatku cukru oraz wody. Jak mówi Małgorzata Budzik Marketing Manager z firmy EuroSer „Przemysłowo oczyszczana, przetwarzana i konserwowana chemicznie żywność, poddawana pasteryzacji czy homogenizacji, nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym szczególnie witamin i minerałów. Kobiety w ciąży powinny wybierać produkty jak najbardziej naturalne. Dobrym sposobem na urozmaicenie diety przyszłej mamy są produkowane ze świeżych owoców soki marki sonatural, np. Sok Jabłko+Gruszka lub Sok Jabłko+Truskawka+Pomarańcza. Soki te produkowane są z wykorzystaniem innowacyjnego procesu zimnego utrwalenia, dzięki czemu zachowują świeżość aż do 45 dni, nie tracąc przy tym naturalnego smaku ani wartości odżywczych. Jest to możliwe poprzez zastosowanie ciśnienia sześciokrotnie wyższego niż to występujące w najgłębszym oceanie na świecie.
Dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednio zbilansowana – obfitować w witaminy, substancje mineralne i błonnik. Zapewnić to może wprowadzenie do codziennego jadłospisu bogatych w te składniki owoców i warzyw m.in. w postaci pożywnych, smacznych i naturalnych soków marki sonatural.