Hanna Stolińska – Fiedorowicz
Zdrowe stawy – leczenie dietą – recenzja
W obszarze badań nad wpływem określonego sposobu żywienia w chorobach stawów, w tym zwłaszcza chorobie zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów, czy młodzieńczym idiopatycznym zapaleniu stawów i in. znajdują zastosowanie alternatywne metody dietetyczne takie jak: dieta śródziemnomorska, dieta wegetariańska i/lub dieta wegańska. Dieta może wpływać hamująco na procesy zapalne toczące się w organizmie i w ten sposób wspomagać walkę z chorobami.
Dieta śródziemnomorska to dieta charakterystyczna dla krajów regionu Morza Śródziemnego, która opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, oliwie z oliwek, rybach, drobiu i mlecznych produktach fermentowanych. Dieta wegetariańska to sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych z udziałem produktów mlecznych (laktowegetarianizm), produktów mlecznych i jaj (laktoowowegetarianizm), nabiału oraz drobiu i ryb (semiwegetarianizm). Wegetarianie, oprócz stosowania diety bezmięsnej, unikają picia alkoholu, kawy, palenia tytoniu, zwracają większą uwagę na uprawianie aktywności fizycznej. Dieta wegańska to dieta wykluczająca spożywanie wszystkich rodzajów mięs (w tym drobiu, ryb, owoców morza) oraz wszelką żywność pochodzenia zwierzęcego, w tym mleko, nabiał, jaja i żelatynę. Niektórzy weganie wykluczają z diety także miód, uważając go za produkt pochodzenia zwierzęcego.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, autorka książki Zdrowe stawy w celu poprawy zdrowia stawów proponuje dietę wegańską, udowadniając, iż kolorowe warzywa i owoce mogą zmniejszać ryzyko chorób zapalnych. We wstępie autorka przybliża czytelnikowi filozofię swojego życia i wiary w dietę wegańską, prezentując własne poglądy i doświadczenia, a także przytaczając badania naukowe. Przedstawia podstawowe rodzaje chorób stawów wraz z krótkim opisem, a także omawia przyczyny rozwoju chorób stawów i współistniejące schorzenia, wspomina o diagnostyce i leczeniu ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietetycznego. Charakteryzuje dietę roślinną i dietę przeciwzapalną, omawia szczególne zalecenia dietetyczne w chorobach stawów i niezbędne składniki w takiej diecie. Wspomina o aktywności fizycznej oraz podpowiada jak wytrwać przy diecie roślinnej.
Wśród propozycji jadłospisu wegańskiego znajdziemy w książce przepisy między innymi na: kotleciki z ryżu i groszku ze szpinakiem i pomidorami, placuszki gryczano-lniane z jagodami, sałatkę z fasolą, batony zbożowe, tortillę z tofu i wędzoną papryką, makową soczewicę z pieczarkami i sosem pomidorowym, kaszę orkiszową z ananasem i chili, naleśniki wegańskie, kaszę jęczmienną ze słodkim sosem pomidorowym i kotlecikami sojowymi, makaron z brokułem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii, amarantu z jabłkiem i żurawiną, kaszę jaglaną ze szpinakiem, jarmużem i dynią, zupę krem groszkowo-cynamonowy, kaszę pomidorową z marynowanym karczochem, pieczoną fasolkę szparagową z pomidorami, makaron ze szpinakiem i czerwoną fasolą, kotlety ziemniaczano-pieczarkowe, ryż z fasolą i migdałami, krem pomidorowy z grillowaną cukinią, brukselkę z patelni z morelą i orzechami laskowymi.
Natomiast wśród propozycji jadłospisu przeciwzapalnego autorka przedstawia przepisy na: młodą kapustę z koperkiem, sałatkę cytrusową ze szpinakiem, paprykę nadziewaną kaszą gryczaną, prażoną ciecierzycą z pieczarkami, roladki z cukinii z tofu, burgery z dorsza na fasolce szparagowej, sałatkę orientalną z mango i tofu, indyka z cukinią z zielonym Pesto, makaron spaghetti z awokado i indykiem, wegańskie leczo, bakłażan po marokańsku, dynię z jarmużem i kaszą, kaszotto gryczane z kapustą, dorsza duszonego w porach z brokułem i pomidorową kaszą jaglaną, grillowane boczniaki, pieczeń z indyka ze szpinakiem, ryż z brukselką i migdałami, bataty faszerowane bobem i szpinakiem, burgery z łososiem z kaszą jaglaną i suszonym pomidorem, czy sałatkę z makaronem ryżowym z pieczoną marchewką i fetą lub cukinię faszerowaną indykiem.
Książka Zdrowe stawy – leczenie dietą to zbiór lekkich, prostych przepisów dla każdego. Osoby chcące wprowadzić do swojego jadłospisu wiele nowych i ciekawych przepisów, oryginalnych połączeń oraz nowych potraw mogą z powodzeniem sięgnąć po opracowanie pani Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz. Przepisy są stosunkowo łatwe do wykonania, bardzo dokładnie opisane krok po kroku, z przedstawieniem ilości porcji i dokładną listą składników. Część przepisów opatrzona jest pięknymi kolorowymi zdjęciami, które znacząco podnoszą jakość i estetykę wydania.
Leczenie dietą to przewodnik dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowe stawy z wykorzystaniem pysznych posiłków. Fantastyczna pozycja kulinarna, którą polecamy waszej uwadze. Każdy może skorzystać z bardzo dobrych rad i doświadczeń autorki, a jednocześnie wprowadzić do swojego domu kuchnię zapożyczoną z krajów regionu Morza Śródziemnego, dla swojego zdrowia i jednocześnie smaku.