Regularna aktywność fizyczna powinna być dopełnieniem zrównoważonej diety. Niestety ciągły pośpiech sprawia, że brakuje nam czasu nie tylko na ćwiczenia, lecz także na to, aby samodzielnie przygotować pożywne i poprawnie zbilansowane posiłki. W tej sytuacji często sięgamy po zamienniki, najczęściej są to łatwo dostępne dania, które wymagają jedynie podgrzania. Kuszącą opcją są także wszelkiego rodzaju słodkie przekąski, jednak nie wpłyną one pozytywnie na naszą kondycję.
Ulubione warzywa z dipem
Świeże warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, zwłaszcza gdy zostaną odpowiednio podane. Wystarczy, że pokroimy je w paski i połączymy z dipem na bazie jogurtu naturalnego. Po jakie warzywa warto sięgnąć? Na pewno wśród nich powinna pojawić się marchew, seler naciowy czy batat. Taki posiłek zaspokoi pierwszy głód i zapewni sporą dawkę witamin i minerałów. Co istotne, przygotować możemy także warzywne frytki – pokrojone w paski warzywa musisz tylko włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
W roli dipu na pewno sprawdzi się ogromnie popularny w ostatnim czasie hummus lub sos jogurtowy. Jak go przygotować? Za bazę posłuży nam np. gęsty jogurt grecki. Możemy wzbogacić jego smak, dodając do niego ulubione zioła, przyprawy, a także szczyptę soli i pieprzu. Jeżeli zależy nam na zdrowych przekąskach, powinniśmy unikać gotowych sosów ze sklepu, w których znajdziemy zazwyczaj konserwanty oraz sporą ilość wysokokalorycznego majonezu.
Suszona wołowina – zdrowa, mięsna przekąska
Tradycyjne suszone mięso pozbawione zbędnych dodatków dostarcza nam nie tylko niezbędnych składników odżywczych, lecz także doskonałego smaku. Suszona wołowina to idealna przekąska dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, dbają o codzienną dietę i chcą mieć zawsze pod ręką smaczną, a przede wszystkim pełnowartościową przekąskę. Na uwagę zasługuje także jej bogaty smak, który z pewnością przypadnie do gustu mięsożercom. Kawałki suszonej wołowiny to proteinowa przekąska, która zawiera nawet 42% białka. Co więcej, w składzie tego produktu nie znajdziemy fosforanów, barwników i glutaminianów.
Pojawienie się na rynku suszonego mięsa wołowego to odpowiedź na trendy związane przede wszystkim ze zdrowym odżywianiem i dbaniem o kondycję, a także coraz większym zapotrzebowaniem na żywność funkcjonalną. Tego rodzaju produkty możemy mieć zawsze pod ręką niezależnie od tego, czy jesteśmy właśnie po treningu, czy odpoczywamy po ciężkim dniu w pracy.
Orzechy i migdały – źródło nasyconych kwasów tłuszczowych
Orzechy i migdały to produkty, które powinny znaleźć się w zbilansowanej, zdrowej diecie, a to za sprawą faktu, że zawierają w swoim składzie nasycone kwasy tłuszczowe. O ich zbawiennym wpływie na nasz organizm, można napisać wiele, przede wszystkim zaś, że wspomagają pracę układu nerwowego i układu krążenia. Właśnie dlatego sięgnąć po nie powinny zwłaszcza osoby aktywne fizyczne. Taka przekąska nie tuczy i jednocześnie dostarcza wartościowych kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia można je podjadać pomiędzy posiłkami. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Wystarczająca będzie jedna porcja dzienna (ok. garść orzechów). Warto sięgać zwłaszcza po orzechy laskowe, brazylijskie i włoskie. Okażą się także świetnym dodatkiem do sałatek czy jogurtu naturalnego.
Odrobina słodyczy – suszone owoce
Zarówno świeże, jak i suszone owoce nie są jedynymi rozwiązaniami, jeśli chodzi o szybkie przekąski. Coraz częściej słyszymy o liofilizowanych owocach. Proces, nazywany liofilizacją polega na suszeniu konkretnych produktów pod wpływem odpowiednich parametrów ciśnienia i temperatury. To pozwala na zachowanie składników odżywczych, a także stanowi odpowiednią ochronę przed psuciem żywności. Liofilizowane owoce takie jak banany, morele czy maliny stanowią doskonałą dietetyczną przekąskę dla osób aktywnych fizycznie, są one mniej kaloryczne niż ich suszone odpowiedniki.
Osoby, które w tygodniu spędzają co najmniej kilka godzin na siłowni, często nie zdają sobie sprawy z tego, jakie przekąski powinni jeść między posiłkami, aby dostarczyć naszemu organizmowi optymalną ilość składników odżywczych. Niezwykle ważne jest również to, aby produkty, które wylądują na naszym talerzu były smaczne i zaspokajały ochotę na “małe co nieco”.