Mały głód dopada każdego z nas. Staramy się trzymać żelaznej zasady, aby nie podjadać między posiłkami, jednak pokusa jest często silniejsza od nas. Zatem zamiast sięgać po słodycze, które przeładowane są cukrem i chemicznymi dodatkami, warto skłonić się ku temu co daje nam Natura, czyli to co zdrowe. Takimi produktami są owoce suszone bez konserwantów HELIO Natura. Ta wyjątkowa na polskim rynku linia została wzbogacona o żurawinę suszoną o zmniejszonej zawartości cukru i zwiększonej zawartości błonnika.
Żurawina suszona HELIO Natura to propozycja zawierająca 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny. Obniżona zawartość cukru w nowości HELIO Natura skutkuje mniejszą względem standardowej suszonej żurawiny kalorycznością smakołyku, która wynosi 67 kilokalorii dla porcji 25g. Obniżona zawartość cukru to zatem drogocenna wskazówka zarówno dla osób systematycznie dbających o swoją nienaganną sylwetkę i zdrowie, jak i tych, którzy w ostatnim czasie nieco pofolgowali i walczą teraz z nadwagą lub otyłością swoją lub swoich najbliższych. Warto też zauważyć, że epidemia otyłości jest szczególnie groźna w przypadku dzieci, które mimo konieczności walki z nadwagą wymuszają na rodzicach regularne dostarczanie słodyczy – w takich sytuacjach warto sięgnąć po żurawinę HELIO Natura, które pomoże zaspokoić słodkie zachcianki.
W nowości HELIO Natura zwiększono także zawartość błonnika. Jest to błonnik roślinny, którego obecność w zdrowej diecie jest ważna. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi człowieka kształtuje się na poziomie 25 – 40 gramów. 120-gramowe opakowanie żurawiny suszonej HELIO Natura dostarcza zaś 34g tego cennego składnika. Co ważne, jeśli pijemy odpowiednią ilość wody to w praktyce nie można „przedawkować” błonnika.
Choć obniżona zawartość cukru i zwiększona zawartość błonnika to wyróżniające cechy żurawiny HELIO Natura, nie są one jedynymi przewagami produktu na tle jego rynkowych odpowiedników. Porównując jednakowe ilości standardowej żurawiny suszonej, z owocami HELIO Natura, nowość HELIO charakteryzuje się również nieco większą zawartością np. witaminy A, C, czy niacyn, oraz związków mineralnych takich jak wapń, fosfor, czy potas. Dzięki uzyskanym zaletom, z pewnością słabość Polaków do suszonej żurawiny będzie jeszcze silniejsza.
Nowość HELIO Natura jest polecana jako samodzielna przekąska, dodatek do śniadania, czy składnik owocowo-warzywnych sałatek. Można ją także wykorzystać jako dodatek w daniach mięsnych. Żurawina suszona HELIO Natura, tak jak cała linia HELIO Natura, nie zawiera substancji konserwujących i jest dostępna w opakowaniu strunowym przedłużającym świeżość zdrowej pyszności od HELIO.