W 100% naturalny smak od FRoSTY
Mrożonki FRoSTY mają zmienione receptury. Nowa propozycja marki to produkty, które nie zawierają wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych oraz skrobi modyfikowanej.
FRoSTA, jako pierwsza marka spożywcza w Polsce, usuwa ze wszystkich swoich produktów jednocześnie wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Dwuletni proces modyfikacji składu produktów zaowocował jesienią 2011 roku zmianą składu mieszanek warzywnych, w tym warzyw na patelnię. W grudniu 2011 roku substancje dodatkowe do żywności usunięto z linii mrożonych dań gotowych. Aktualnie FRoSTA kończy prace nad nowymi recepturami produktów rybnych.
Wyeliminowane dodatki do żywności FRoSTA zastąpiła naturalnymi składnikami – warzywami, przyprawami i ziołami. Produkty, których nie można zmodyfikować zgodnie z nowymi wytycznymi zostaną wycofane z asortymentu.
Z produktów marki usunięto m.in. margarynę, zastępując ją masłem. Aromat salsy w Mexican Chicken zastąpiono sosem sambal oelek, pieprzem oraz chilli. Orientalny smak Warzyw na patelnię chińskich utrzymano dzięki sosowi sojowemu i pachnącej trawie cytrynowej. Poza tym np. w Noodles&Chicken zamiast glutaminianu sodu FRoSTA stosuje pastę boczkowo-cebulową, a w Nasi Goreng większą ilość przypraw (kurkumy, imbiru, papryki, chilli). Dzięki zmianie receptur konsumenci mają pewność, że kupując produkty FRoSTY mogą cieszyć się smakiem naturalnych produktów o wysokiej jakości.
FRoSTA udowadnia, że w produkcji żywności mrożonej stosowanie substancji dodatkowych jest zbędne. Wyniki badań konsumenckich przeprowadzonych na produktach o niezmienionym składzie i tych o zmienionych recepturach potwierdziły, że wdrożenie polityki 100% naturalnego smaku nastąpiło bez szkody dla ich smaku.