Zdrowe jabłka

7 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Jedno jabłko dziennie i lekarz niepotrzebny – mawia przysłowie. To racja! Dlaczego warto sięgać po te pyszne owoce?

Zalety jedzenia jabłek

Chronią układ krążenia. Jabłka to bogate źródło kwercetyny – przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się  nich blaszek miażdżycowych.

– Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. To też zasługa kwercetyny, której działanie przeciwrakowe jest wyjątkowo efektywne.

– Pomagają przy zaparciach. Dzieje się tak, ponieważ obecny w surowych jabłkach błonnik poprawia pracę jelit.

– Są skutecznym lekarstwem przy biegunce – wtedy należy spożywać je duszone.


– Dodają sił. Pod tym względem prym wiodą jabłka suszone. Dostarczają nam one aż sześć razy więcej energii niż świeże owoce.

file1267993887