Dbanie o zdrową dietę, spożywanie różnorodnych posiłków czy jedzenie wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników nie wyklucza spożywania mięs czy warzyw przygotowanych na grillu. Warto jednak pamiętać o zasadach, które pozwolą jeść smaczne i zdrowe posiłki z rusztu.
Kulinarne triki
Duże znaczenie ma przygotowanie produktów przed grillowaniem. Przede wszystkim nie należy grillować zamrożonych czy przed chwilą wyjętych z lodówki mięs oraz ryb. Kładzione na ruszt jedzenie powinno mieć pokojową temperaturę, co pozwoli na równomierne opieczenie mięsa, a nie jedynie smażenie z zewnątrz. W ten sposób przygotowane mięso w środku pozostanie surowe, a jego spożycie może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto także przed grillowaniem pomyśleć o zamarynowaniu mięsa. Do przygotowania marynaty należy wybrać świeże zioła, oliwę lub olej, jak również kwaśny roztwór np. sok z cytryny, ocet lub wino. Mięso można również marynować w produktach mlecznych np. jogurcie czy mleku, co doda kruchości grillowanym potrawom. Niezwykle istotne jest również to, aby do grillowanych mięs podawać świeże lub opieczone warzywa, a także sosy na bazie chili, imbiru czy świeżych ziół, które poprawią trawienie.
Odpowiedni sprzęt
Nie bez znaczenia jest wybór grilla. Na rynku dostępne są modele węglowe, gazowe, a także elektryczne. Godnym uwagi rozwiązaniem jest grill zasilany gazem, gdyż jest to paliwo, które wypala się w 98,9%, co daje nam pewność, że jemy potrawy bez niezdrowych dodatków np. aromatycznych węglowodanów, które są rakotwórcze. Warto podkreślić, że grill zasilany gazem posiada pokrywę z wbudowanym termometrem. Taka budowa powoduje, że we wnętrzu grilla osiągamy bardzo wysoką temperaturę, która sprzyja ścięciu białka na powierzchni mięsa, dzięki czemu przygotowane potrawy zachowują wartościowe składniki. Co więcej, obieg ciepła pozwala na równomierne przygotowanie potraw, co daje gwarancję podania naszym gościom dobrze upieczonego mięsa czy kiełbasek. Kontrola temperatury pozwala na wyeliminowanie przypalenia potraw, dzięki czemu nie spożywamy trujących substancji np. benzopirenu. Niezwykle ważny w trakcie grillowania jest czysty ruszt. Warto po każdym opiekaniu mięsa usunąć resztki jedzenia czy przypalony tłuszcz. W przypadku grilla gazowego można wykorzystać termolizę, czyli przy pomocy wysokiej temperatury „opalić” ruszt i w ten sposób usunąć przypalony tłuszcz oraz resztki potraw.
„Grillujemy coraz częściej i bardziej różnorodne produkty – mięsa, ryby, owoce morza, warzywa oraz owoce. Zwracamy również szczególną uwagę na sposób przygotowania potraw. Chcemy, aby podawane naszym gościom posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego też decydujemy się na urządzenia pozwalające przyrządzić lekkie potrawy, które nie wpłyną na nasze samopoczucie. Grill gazowy, choć od kilkudziesięciu lat bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, w naszym kraju jest jeszcze mało znany. Jego walory powodują jednak, że coraz więcej użytkowników przekonuje się do jego zakupu. Użytkownicy doceniają szybkość przygotowania potraw, ale także ich smak. Konstrukcja grilla gazowego zapobiega osadzaniu się na mięsie szkodliwych substancji, a także przypaleniu potraw. Nowoczesna konstrukcja oraz zastosowane rozwiązania powodują, że po grillowaniu w kilka minut jesteśmy w stanie oczyścić ruszt i przygotować urządzenie do kolejnego barbecue” – mówi Michał Kędzia, Country Manager, Landmann Polska Sp. z o.o.
Firma Landmann jest jednym z europejskich pionierów wśród producentów grilli i ma ponad 45-letnie doświadczenie w tej branży. Ta niemiecka, rodzinna firma zatrudnia międzynarodowych ekspertów w dziedzinie rozwoju produktu, projektowania i produkcji. Aktualnie Landmann jest jednym z wiodących producentów grilli i akcesoriów grillowych w Europie. Swoje oddziały ma w 20 krajach na całym świecie i rokrocznie sprzedaje około dwóch milionów grilli.
Nabywcami produktów Landmann są nie tylko miłośnicy rodzinnych barbecue, ale także profesjonalni użytkownicy grilla, którzy korzystają z wysokiej jakości sprzętów. Dzięki szerokiej gamie typów i modeli grilli, w różnych kategoriach cenowych, jak również przydatnych akcesoriów każdy użytkownik grilla znajdzie rozwiązania idealne do swoich potrzeb. Szeroka oferta Landmann obejmuje – oprócz standardowych akcesoriów – specjalne przybory do grillowania przeznaczone do różnych form przygotowania szerokiej gamy produktów spożywczych.